Medtronic heeft weer last van corona
Het Amerikaanse Medtronic boekte een autonome omzetgroei van slechts 2% tot $7,85 mrd over het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar. De voor buitengewone posten gecorrigeerde nettowinst en winst per aandeel (exclusief valuta-effecten) namen in vergelijking met het door corona getekende tweede kwartaal van vorig jaar met ruim 29% toe tot respectievelijk $1,79 mrd en $1,32.
Toch speelde corona ook een negatieve rol in het afgelopen kwartaal. Vooral in de VS zijn chirurgische ingrepen zoals operaties aan de wervelkolom uitgesteld als gevolg van een stijgend aantal coronagevallen en een tekort aan verplegend personeel. Door capaciteitsgebrek op de intensive care zijn volgens Medtronic ook operaties om de hartkleppen te vervangen uitgesteld. De verwachting voor de autonome omzetgroei voor het volledige boekjaar is daarom – en vanwege een tekort aan bassimaterialen – verlaagd van 9% naar 7-8%. De prognose voor de winst per aandeel van $5,65-5,75 voor het volledige jaar is door sterke verbetering van de operationele marge wel gehandhaafd.
De solide dividendaristocraat zal profiteren van het uiteindelijke herstel van de coronacrisis en op een waardering van ongeveer 20 blijft het aandeel Metronic dan ook koopwaardig voor de lange termijn.Begin september bereikte het aandeel de hoogste stand ooit maar sindsdien is de koers met 16% gedaald. Dat is niet volledig aan de toenemende coronagevallen te wijten. Begin september werd bekend dat de teststudie naar renale denervatie – het onderbreken van de functie van de zenuwen van en naar de nieren met als doel de bloeddruk te verlagen – niet vroegtijdig wegens succes kon worden gestopt. Dat leidt tot enige twijfel over goedkeuring voor deze therapie, waarvan Medtronic veel verwacht. Het bedrijf heeft nog steeds veel vertrouwen in renale denervatie maar pas in de tweede helft van volgend jaar worden de definitieve studieresultaten bekend gemaakt.
* De auteur heeft een positie in Medtronic.