Chevron | Drie redenen om het aandeel in portefeuille te nemen
Als de inflatie boven de 4% komt, zijn grondstoffen de best presterende vermogenscategorie, zo hebben de jaren zeventig ons geleerd. Destijds was het gemiddelde rendement van grondstoffen 4 procentpunt per 1 procentpunt inflatie. Een inflatie van 5% vertaalt zich dan dus in een gemiddelde stijging van grondstoffenprijzen van 20%.
Olie is met stip de belangrijkste grondstof, omdat het nog steeds essentieel is voor vele duizenden producten en omdat het nog altijd de meest gebruikte brandstof is. Daarom wilde ik in deze tijden van hoge inflatie een olieaandeel aan de portefeuille toevoegen, en mijn keuze is hierbij gevallen op het aandeel Chevron. De eerste reden hiervoor is dat het een van de elitebedrijven in de oliesector is, en een eliteaandeel op Wall Street. Het dividend is in elk van de afgelopen 34 jaar verhoogd, waarmee het zich mag rekenen tot de 65 zogenoemde Dividend Aristocrats. Sinds het begin van de coronacrisis is het dividend met 12% gegroeid. Hiermee bewijst Chevron dat het een stabiel bedrijf is.
Winst delen met de aandeelhouders
Een tweede reden om Chevron toe te voegen is dat het bedrijf er een traditie van heeft gemaakt om de winst met de aandeelhouder te delen. Het bedrijf gaat niet voor de belegger bepalen wat er met de winst moet gebeuren. Andere bedrijven investeren geld in zonne- en windenergie, maar dat doet Chevron niet. Het bedrijf profiteert daardoor maximaal als de prijzen fossiele brandstoffen stijgen.
De derde reden om nu Chevron in portefeuille te nemen is mijn verwachting dat de huidige bullmarkt in grondstoffen zal veranderen in een zogeheten supercycle. De laatste twaalf maanden is de olieprijs meer dan verdubbeld, maar desondanks namen de investeringen van energiebedrijven af. Sinds 2007 hebben de energiebedrijven in de MSCI World Index niet zo weinig geïnvesteerd. Gecorrigeerd voor inflatie is het investeringsniveau zelfs het laagste in minimaal 25 jaar. Dat houdt het aanbod laag en de prijzen hoog. Chevron profiteert hier enorm van omdat het de productie opvoert, wereldwijd met 7,7% over de laatste twaalf maanden en in de VS zelfs met 15%.
Koopadvies op aandeel Chevron
Intussen daalt de waardering van het aandeel gestaag. Chevron begon begon het jaar op een verhouding tussen vrije kasstroom en beurskoers van 1%. Halverwege het jaar was dit 5% en nu is het zelfs 6,4%. De vrije kasstroom stijgt dus veel sneller dan de koers.
Het gaat Chevron momenteel in zo’n beetje alle opzichten voor de wind. Deze nieuwkomer in de Defensieve portefeuille verdient een koopadvies.