Grafiek van de Dag | Microsoft zet koers Sony onder druk
Microsoft kondigde eerder deze week aan voor $68,7 mrd Activision Blizzard over te nemen, wat neerkomt op $95 per aandeel en een premie van 45% op de slotkoers van vrijdag. Activision Blizzard is met videospellen als World of Warcraft, Call of Duty, Diablo en Candy Crush een van de bekendste gameproducenten ter wereld. Deze games worden nu toegevoegd aan Microsofts abonneedienst Game Pass. In 2020 nam Microsoft nog voor $7,5 mrd ZeniMax Media over, dat onder meer Fallout en Doom ontwikkelt.
Gaming en metaverse
Door de overname van Activision Blizzard groeit Microsoft naar dertig interne gamestudios en is het nu op basis van omzet het op twee na grootste gamebedrijf, achter Tencent en Sony. Voor Microsoft betekent het ook de grootste overname uit zijn geschiedenis.
Naast gaming wil Microsoft met de overname ook beter inspelen op de metaverse, waarbij verschillende virtuele omgevingen met de fysieke wereld zijn verweven. Microsoft werkt onder meer samen met Qualcomm aan augmented reality-brillen om dit mogelijk te maken.
Acitvision Blizzard kwam medio vorig jaar in een negatief daglicht te staan, nadat de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal naar buiten bracht dat topman Bobby Kotick ongepast gedag op de werkvloer lange tijd had genegeerd. Sindsdien staat de aandelenkoers van de gameontwikkelaar flink onder druk.
Game-aandelen in beweging
Naar aanleiding van de deal sloot de aandelenkoers van Microsoft uiteindelijk dinsdag 3,4% lager op $302,65, terwijl Activision Blizzard 25,9% hoger sloot op $82,31. Verder stegen de aandelenkoersen van andere gameontwikkelaars als Ubisoft (+11,7%), Electronic Arts (+2,7%), en CD Projekt (+1,6%). Het Chinese Tencent daalde dinsdag 2,7% en het Japanse Nintendo kwam amper van zijn plek.
Koersval Sony
De deal tussen Microsoft en Activision Blizzard leidde er echter ook toe dat het aandeel Sony 12,8% lager sloot op JPY12.410. De Japanners zijn al jarenlang met hun Playstation-gameconsoles in een felle strijd verwikkeld met de Xbox van de Amerikanen. Sony realiseert circa 30% van zijn omzet uit game-activiteiten.
Lange tijd hadden de Japanners dankzij een aantal exclusieve gametitels de overhand, maar verwacht wordt dat Microsoft de achterstand de komende jaren zal inlopen – zeker als Microsoft grote titels niet langer beschikbaar stelt voor andere platformen.
Uit de beleggerspodcast Voorkennis
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."