Unilever | Wordt het bedrijf dan toch opgesplitst?
Het bestuur van Unilever weet niet wat het wil. Vorige week maakte het bedrijf bekend geen nieuw bod te zullen doen op de consumententak van GlaxoSmithKline. Beleggers zetten het aandeel Unilever in New York meteen 10% hoger, nadat de overnameplannen eerder nog in sterke koersdaling hadden geresulteerd.
Opbreken?
Afgelopen weekend lekte uit dat dat Nelson Peltz, een van de meest prominente activistische aandeelhouders op Wall Street, via zijn beleggingsfonds Trian de afgelopen maanden een belang in Unilever heeft opgebouwd. Het is geen officieel nieuws, en zowel Unilever als Peltz wilde niet reageren.
Beleggers deden dat wel: terwijl de AEX maandag 1,5% lager opende, stond het aandeel Unilever ruim 5% in de plus. Analisten van Jefferies schreven dat Trian waarschijnlijk Unilever wil opbreken in drie bedrijven voor respectievelijk voeding, persoonlijke verzorging en huishoudelijke producten.
Vrije kasstroom
Mij verbaast het niet dat activistische aandeelhouders zich met Unilever beginnen te bemoeien. De vrije kasstroom van het concern bedraagt 6,1% van de beurswaarde. Bij concurrent Nestlé ligt dit percentage op minder dan de helft. Met dit soort waarderingen kan er enorm veel waarde uit Unilever worden gehaald.
Het aandeel noteert op de laagste waardering van de afgelopen tien jaar, terwijl Nestlé op de hoogste waardering van de laatste tien jaar staat. Om de waardering van Nestlé te rechtvaardigen, moet alles perfect gaan. Om de waardering van Unilever te rechtvaardigen, moet bijna alles verkeerd gaan.
Aandeel Unilever nog altijd koopwaardig
Bij Unilever zijn er genoeg factoren die de komende tijd voor een koersstijging kunnen zorgen. Zo zou het bedrijf kunnen laten weten in de toekomst af te zien van het soort mega-overnames waarmee het beleggers een paar weken geleden aan het schrikken maakte. Ook het vertrek van het bestuur of het instappen van een activistische aandeelhouder kan de koers een nieuwe impuls geven, zeker tegen de huidige waardering.
Mocht het aandeel Unilever terugkeren naar de waarderingen die we een paar jaar geleden hebben gezien, dan zit er nog ruim 40% koersrendement in het vat. Ik handhaaf voor het aandeel Unilever dan ook het koopadvies.