Dividendportefeuille | Teradyne in spotlights
Een negatieve hoofdrol was er afgelopen week voor Teradyne, dat 20% inleverde. Daar staan echter mooie winsten tegenover voor zwaargewicht LVMH, Broadcom, Lifco, Arkema en SEB. Ook waren er twee mooie dubbelcijferige dividendverhogingen in januari.
De achtbaan op de beurs gooit vooral de koersen van de hoogst gewaardeerde Dividendportefeuille-aandelen van week op week met vele procenten omhoog en omlaag. Op weekbasis zijn kwartaalcijfers daarbij een extra aanjager, met in negatieve zin een hoofdrol voor Teradyne en in iets mindere mate ook L3Harris en VF Corp, die allemaal met cijfers kwamen.
Aandeel Teradyne
Voor Teradyne eerst het goede nieuws, want het dividend gaat in 2022 weer omhoog. Wel blijft de verhoging van 10% gezien het zeer lage dividendrendement van het halfgeleiderbedrijf relatief beperkt. Teradyne klapte eind vorige week volledig in elkaar na een sterk laatste kwartaal, maar een zwakke prognose voor het eerste kwartaal. Met intrady ruim 25% koersverlies is het zonder twijfel de grootste procentuele koersdaling op één dag ooit voor een aandeel in de Dividendportefeuille. Vanaf het dieptepunt volgde echter snel weer herstel (gisteren +4,3%) waardoor er per saldo een min van zo’n 20% resteert op weekbasis.
Teradyne kwam met prima vierdekwartaalcijfers (omzet +16,6% tot $885 mln tegenover een consensus van $868 mln) en een winst per aandeel van $1,37 (consensus $1,29). Over heel 2021 groeide de omzet met 19%, met vooral een uitblinkende tak industriële automatisering, de bedrijven Universal Robots en MiR, waar de omzet met ruim 40% groeide.
Het naast industriële automatisering in testsystemen voor halfgeleiders gespecialiseerde bedrijf rapporteerde maar liefst twintig kwartalen op rij een betere winst en omzet dan analisten hadden voorspeld. Die hadden nagenoeg allemaal ‘kopen’ geadviseerd voorafgaand aan de cijfers, met een gemiddeld koersdoel van ruim $165. Juist omdat er nu voor het eerste kwartaal een teleurstellende prognose wordt afgegeven, werd de koers extra hard geraakt. Teradyne voorziet een fors lagere winst per aandeel van $0,76-0,98 voor het eerste kwartaal, tegenover een analistenverwachting van $1,30.
Teradyne voorziet een onverwachte maar tijdelijke groeivertraging voor chip-testsystemen in de eerste jaarhelft van 2022 en verwacht een flink lagere omzet van $700-770 mln in het eerste kwartaal. Dit moet in 2023, later dan gepland, worden ingehaald als de transitie van een aantal grote klanten naar de massale productie van (nieuwere, verbeterde) 3nm (nanometer) chips voor onder meer Apple wel op volle kracht wordt ingezet. Voor de industriële-automatiseringstak ziet Teradyne net als in 2021 ook dit jaar gewoon weer een mooie dubbelcijferige groei. Positief is verder dat Teradyne vasthoudt aan de doelstellingen voor de langere termijn, met een voorziene omzet van $4,9 mrd in 2024 ($3,7 mrd in 2021) en een winst per aandeel van $8,00. Ook wordt de koerszwakte aangegrepen om voor $750 mln extra aan eigen aandelen in te kopen.
Al met al is er goed en slecht nieuws. Er is echter geen enkele reden tot zorg voor een belegging in het aandeel Teradyne, dat een prachtige businessmix heeft met snelgroeiende eindmarkten. Na transitiejaar 2022 zal de omzetgroei in 2023 en 2024 normaal gesproken weer flink aantrekken naar nieuwe recordniveaus.
Met een schuldvrije balans (ruim $1 mrd cash) en een voor 2023 voorziene k/w van 17 is Teradyne koopwaardig op de huidige koerszwakte. De koerstik is natuurlijk ook met name het gevolg van de enorme koersstijging de laatste jaren. Zelfs na de afwaardering in 2022 is Teradyne, gekocht in twee etappes in 2020 en 2021, voor de Dividendportefeuille nog steeds goed voor +51%.
Wel blijf ik serieus kijken naar sectorgenoten die een hogere yield bieden én een sterkere dividendgroei, zoals KLA Tencor en Lam Research.
VF Corp en L3Harris
Ook de cijfers van VF Corp en L3 Harris vielen tegen en resulteerden in koersdalingen. Outdoor- en schoenengigant VF Corp verlaagde de omzetverwachting door aanhoudende tekorten aan grondstoffen en arbeidskrachten alsmede de teleurstellende omzet in China als gevolg van lockdowns. L3Harris stelde eveneens teleur met een lagere outlook. Voor 2022 voorziet het defensie- en communicatiebedrijf nu een omzet van $17,3 mrd tot $17,7 mrd, tegen een consensus van $18 mrd. Autonoom komt dat neer op een groei van 1 tot 3%. Ook bij L3Harris zijn bevoorradingsproblemen en kosteninflatie, met name voor arbeid, voortdurende problemen. Zowel in 2021 als dit jaar wil L3Harris 8000 nieuwe mensen aannemen.
Positieve uitschieters waren LVMH (+9% op weekbasis na sterke cijfers en een dividendverhoging van 66,7% naar €10 per aandeel), Broadcom en Lifco (herstel na overdreven koerstik).
De komende dagen en weken zullen nog veel meer Dividendportefeuille-aandelen met cijfers komen. Deze alleen al zijn dat Roper, Lifco, Parker Hannifin, Honeywell, Becton Dickinson, Microchip, Bristol-Myers en Assa Abloy.
Mede dankzij de flinke dividendverhoging van LVMH is het gemiddelde dividendrendement voor de Dividendportefeuille opgelopen naar 1,75%. Vooral in Europa verwacht ik de komende weken nog veel meer positief dividendnieuws.
- Rendement 2022: -7,4%
- Rendement sinds start: +332,9%