Zweden geeft het goede dividendvoorbeeld
Het handjevol beursgenoteerde bedrijven dat wél vier keer per jaar uitkeerde, was bovendien niet altijd even aantrekkelijk. Dat kwam mede doordat deze aandelen te vinden waren in sectoren als Olie & Gas, Tabak en Farmacie. Ik kijk vooral naar duurzame dividendgroei voor de lange termijn en wat dat betreft viel er met bedrijven als Shell, TotalEnergies, BP en GlaxoSmithKline – stuk voor stuk al jarenlang kwartaalbetalers – weinig eer te behalen.
Zweden trekt de kar
Maar er is hoop. In Scandinavië, met in het bijzonder Zweden, is er al enkele jaren terug een trend in gang gezet waarbij steeds meer bedrijven een jaarlijks dividend inruilen voor een halfjaarlijkse uitkering en, vooral in de vastgoedsector, ook een kwartaaldividend. Deze omslag begon rond 2020 en elk jaar komen er meer bedrijven bij die door het jaar heen vaker dividend uitkeren. In 2022 tel ik al zeker tien Zweedse bedrijven die van een jaarlijks dividend zijn overgeschakeld op een halfjaar- of kwartaaluitkering en in heel Europa zijn er momenteel ten minste veertig beursgenoteerde bedrijven die per kwartaal dividend betalen.
Naast het Verenigd Koninkrijk is Zweden vandaag de dag hofleverancier, met als laatste voorbeeld het Dividendportefeuille-aandeel Castellum. Het vastgoedfonds, dat binnen de sector uniek is in Europa met 24 jaar op rij van dividendverhogingen, kondigde vorige week aan per kwartaal dividend te gaan uitkeren.
Nederland blijft achter
Veel bedrijven, ook die in Nederland, kunnen hier een voorbeeld aan nemen. Je salaris of pensioen ontvang je immers ook liever viermaal per jaar, of liever nog twaalfmaal, dan in slechts één keer. Ook in Nederland zien we de laatste jaren een omschakeling, met onder meer Ahold Delhaize en ASML die halfjaarlijks zijn gaan betalen.
Toen ik ruim tien jaar geleden navraag deed bij een handjevol AEX-fondsen, waaronder ASML en Philips, om uit te vinden waarom er maar één keer per jaar dividend werd betaald, kreeg ik antwoorden als ‘onnodige extra kosten’ en ‘geen vraag vanuit beleggers’. ASML is inmiddels €224 mrd waard en heeft veel internationale beleggers, ook uit de VS. Het zou vooral dit bedrijf dan ook sieren om een extra tandje bij te zetten en door te schakelen naar een kwartaaldividend.