Grafiek(en) van de dag | Defensieaandelen door het dak
De hoofdrol was logischerwijs voor de belangrijkste Duitse spelers. Ook in de Verenigde Staten was er een flinke koerswinst voor de defensiesector, die mee zal profiteren van hogere uitgaven in Europa en wereldwijd.
Hoewel op dit moment nog totaal onduidelijk is welke bedrijven precies gaan profiteren van de extra investeringen, waren de koersuitslagen voor de meeste Europese spelers gisteren enorm. De absolute uitschieter was het relatief kleine en nog maar zeer recent genoteerde, Duitse bedrijf Hensoldt.
Het Duitse defensie- en beveiligingselektronicabedrijf (ISIN: DE000HAG0005) Hensoldt ging op 25 september 2020 naar de beurs. De fabrikant van onder meer geavanceerde producten voor radar, optronica, avionica en elektronische oorlogsvoering sloot 42,6% hoger en stond intraday zelfs ruim 80% hoger. Hensoldt werd vorig jaar verschillende keren getipt door Beleggers Belangen, het meest recent in september, toen een abonnee zich zorgen maakte over de beurskoers die maar niets deed.
Rheimetall en Thales
Het eveneens Duitse Rheinmetall was een andere grote winnaar met een koerswinst van 24,8%. Rheinmetall maakt anders dan Hensoldt echt wapentuig en militaire voertuigen.
Andere grote winnaars gisteren waren het Franse Thales (+11,8%) en het Britse BAE Systems, dat in de Hoogdividendportefeuille van Beleggers Belangen zit.
Ook de Amerikaanse defensieaandelen blijven steeds verder stijgen. Gisteren waren L3Harris en Curtiss-Wright, allebei opgenomen in de dividendportefeuille, de grote winnaars met +8% en +7%.
Ook vandaag staan Thales, Rheinmetall, Hensoldt en BAE Systems weer op flinke koerswinsten terwijl de beurzen weer inleveren. Per saldo is de sector, die de laatste jaren bij het uitblijven van oorlogsdreiging achterbleef, één van de grootste uitblinkers in 2022.
Morgen (woensdag 2 maart) gaan wij in het Verhaal van de Week verder in op de gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor beleggingen in de defensiesector. Het verhaal komt om 16.30 uur online.