Defensieaandelen | Ook na koersexplosie interessant
Na een aantal zeer slechte jaren voor de meeste Europese defensieaandelen schieten de koersen in 2022 omhoog. De trigger is natuurlijk het nieuws dat Duitsland dit jaar €100 mrd extra in het eigen leger gaat investeren (ter illustratie: in heel 2021 werd ‘slechts’47 mrd aan defensie uitgegeven door de Duitsers) en bovendien het jaarlijkse defensiebudget wil opkrikken naar 2% van het bbp tegen 1,53% in 2021.
De verwachting is bovendien dat na Duitsland ook andere Europese (NAVO) landen hun budget fors gaan optrekken. Volgens analisten van Jefferies resulteert het optrekken van het budget naar de NAVO-norm van 2% voor alle landen in kwestie in een groei van 25% van het totale defensiebudget voor Europa. Daarmee wordt abrupt gebroken met de trend van de laatste jaren waar duidelijk ondergeïnvesteerd is in de sector.
Waarderingen defensieaandelen nog altijd laag
Drie defensieaandelen, waarvoor Beleggers Belangen al geruime tijd een koopadvies hanteert, die optimaal zullen profiteren zijn Hensoldt, Rheinmetall en BAE Systems. Hensoldt produceert onder meer radarsystemen, telescoopvizieren, nachtkijkers, periscopen voor onderzeeërs en ontvangers waarmee raketaanvallen tijdig ontdekt kunnen worden.
De defensieactiviteiten van Rheinmetall (70% van de omzet) bestaan uit de productie van artillerie, munitie, bepantsering, tanks en laser- en radarsystemen. Tot slot is er nog Hoogdividendportefeuille-aandeel BAE Systems, de grootste en meest breed gespreide speler in Europa.
Alhoewel er nog veel onduidelijk is, oogt de defensiesector in Europa zelfs na de gigantische koerswinsten nog altijd aantrekkelijk, deels omdat de waarderingen (te) laag waren.
Defensieaandelen Hensoldt, Rheinmetall en BAE Systems blijven koopwaardig
Hensoldt, na een koersverdubbeling in 2022, noteert tegen een k/w van 20. Het dividend wordt dit jaar verdubbeld naar €0,25 en biedt nog altijd een rendement van 0,9%. Ook Rheinmetall (k/w 17, dividend 2,1%) en BAE Systems (k/w 15, dividend 3,5%) blijven koopwaardig voor de lange termijn, zeker gezien de explosief stijgende budgetten die de toch al groeiende omzetten nog een extra impuls gaan geven.
Wel is het realistisch dat de koersen na de enorme stijging dit jaar op korte termijn in een consolidatiefase komen. Tot slot zal niet iedere belegger zich prettig voelen bij defensie-aandelen, maar wij willen de sector niet om eventuele ESG-redenen uitsluiten.
Ook het Franse defensie- en cybersecuritybedrijf Thales, dat al een paar jaar op ‘kopen’ staat bij Beleggers Belangen, deed het sterk met 29% winst afgelopen week. Het advies voor Thales blijft ongewijzigd ‘kopen’ voor de lange termijn.
Niet alleen de koersen, maar ook het dividend ging en gaat hard omhoog. Hensoldt verhoogt dit jaar zoals gezegd met 92,3%, Rheinmetall met 65% en BAE doet met een 6,2% hoger slotdividend de grootste verhoging in jaren.
Alleen Thales zit nog onder het niveau van voor corona, maar komt op 3 maart nog met cijfers (en een hoger dividend). Duidelijk is dat het dividend van het genoemde viertal de komende jaren nog veel verder omhoog kan.