Dividendportefeuille | Defensie als lichtpuntje
Het blijft een zeer verontrustende periode, waarbij de lagere aandelenkoersen natuurlijk totaal ondergeschikt zijn aan het menselijke leed door de situatie in Oekraïne. Wie belegt in dividend(groei)aandelen voor de lange termijn hoeft zich sowieso geen zorgen te maken om de korte en vaak heftige bewegingen door de jaren heen. Uiteindelijk komt het goed omdat de koersen het dividend volgen en dat gaat gewoon verder omhoog.
Sterker nog: het dividend gaat in 2022 extreem hard omhoog, met gemiddeld genomen tot dusverre het beste jaar ooit qua dividendgroei. Enkele uitzonderingen daargelaten (Unilever, 3M) vallen de aankondigingen dit jaar vooralsnog vooral in positieve zin op, met hoofdzakelijk dubbelcijferige verhogingen tot dusverre. Dat is uniek, zeker nu de koersen van de meeste aandelen zwaar onder druk staan en ze in veel gevallen met dubbele cijfers dalen, net als het gemiddelde van de totale Dividendportefeuille.
Concreet staat de Dividendportefeuille over 2022 nu op een verlies van 9,6% en is het gemiddelde dividendrendement dankzij de flinke verhogingen de afgelopen weken opgeklommen naar ruim 1,8%. De laatste drie aandelen die het dividend verhoogden zijn SEB (+14,5%), Arkema (+20%) en L3Harris (+10%). In alle drie de gevallen gaat het om een recorddividend.
Eerder waren er al zeer forse verhogingen door onder meer LVMH (+66,7%), Wolters Kluwer (+15%), L’Oréal (+20%), Castellum (+10%), Orkla (+9%), Lifco (+25%) en last but not least Microchip. Het halfgeleiderbedrijf verhoogde in het eerste kwartaal met 9%, maar zal het dividend ook de komende kwartalen verder verhogen. Later dit jaar volgen bovendien nog veel meer dividendverhogingen, vooral uit de Verenigde Staten. In 2022 staat de teller nu op 17 verhogingen op 43 aandelen. De koersdalingen dit jaar zijn daarbij gunstig omdat er de komende maanden wordt herbelegd tegen relatief lage niveaus.
Weekscore Dividendportefeuille
Op weekbasis wist de Dividendportefeuille, mede dankzij de oplopende dollar, wel iets te herstellen, waardoor het verlies over 2022 nu minder dan 10% bedraagt. De situatie in Oekraïne is bepalend voor de koersen van veel aandelen, met een negatieve hoofdrol voor PPG Industries (-10% op weekbasis) dat vooral onder druk staat door de recente overname van het Finse Tikkurila, dat sterk aanwezig is in Rusland en de Baltische staten.
- Rendement 2022: -9,6%
- Rendement sinds start: +323,1%
Het aantal stijgers lag deze week echter aanzienlijk hoger, met als meest opvallende winnaars de Amerikaanse defensieaandelen L3Harris en Curtiss-Wright. Beide bedrijven zijn voor een groot deel van hun omzet afhankelijk van defensiebudgetten en zullen hoe dan ook meeprofiteren van de voorgenomen plannen van onder meer Duitsland om tientallen miljarden extra aan defensie uit te geven. Curtiss-Wright, dat ruim de helft van de omzet verdient met defensieactiviteiten (luchtvaart, marine en defensie-elektronica), pluste 8% en staat nabij de hoogste koers ooit.
Nog beter verging het L3Harris Technologies, nog meer een puur defensieaandeel met een sterke positie op de markt van communicatiesystemen en defensie- en luchtvaartelektronica. De Amerikaanse overheid is goed voor 70% van de omzet van L3Harris, dat deze week als beste Dividendportefeuille-aandeel in 2022 (+18%) een hoogste koers ooit bereikte.