Dividendportefeuille | Herstelweek voor Europa
Op een zeer slechte week volgde sterk herstel. De hoofdrol was voor de Europese aandelen die in 2022 tot dusverre zeer slecht presteerden vanwege de oorlog in Oekraïne. Het verlies in 2022 liep terug tot 11% en het totaalrendement voor de Dividendportefeuille bedraagt nu 315,9% sinds de start in september 2011.
De winnaars
Op weekbasis was ditmaal het Duitse Merck de grootste winnaar (+10%). De koers was na meevallende cijfers en een prima outlook te ver meegesleurd in het negatieve beursklimaat en beleggers werden deze week pas echt goed wakker. Vorige week meldde ik al dat Merck het dividend dit jaar met 32% verhoogt, wat de grootste verhoging van de laatste tien jaar is. Precies hetzelfde zagen we eerder bij Castellum, dat per kwartaal dividend gaat betalen en bovendien met 10% verhoogt in 2022. Na Merck was Castellum op weekbasis de grootste stijger met +9,1%. Ook Arkema, dat net als Merck en Castellum met +20% de hoogste dividendverhoging in jaren aankondigde, deed het met 8,2% koerswinst prima.
De top-5 stijgers wordt gecompleteerd door Ecolab en Ahold Delhaize, die allebei bijna 8% winst boekten. De Amerikaanse hygiënespecialist én Dividend Aristocrat Ecolab profiteerde van de aankondiging dat er voor $500 mln aan eigen aandelen ingekocht gaat worden. Ook reageerden beleggers positief op de aankondiging van Ecolab deze week dat het tijdelijk wereldwijd een toeslag van 8 tot 12% voor al zijn producten in rekening gaat brengen vanwege de hogere energiekosten. Ecolab, dat traditioneel tegen een relatief hoge waardering noteert, is één van de vele aandelen die (te) ver waren weggezakt in het huidige negatieve beursklimaat.
Als het gunstige valutaeffect (met name euro/dollar) achterwege wordt gelaten, staan van de 43 Dividendportefeuilleaandelen er in 2022 slechts 8 op winst. De grootste stijger in 2022 is nog steeds defensieaandeel L3Harris met +21%. Farmaceut Bristol-Myers (+12%) en tractorfabrikant AGCO (+9,5%) zijn ook uitblinkers dit jaar.
Tecan gebeten hond
Tecan is na een zeer slechte week nu de grootste verliezer in 2022 met een min van maar liefst 42%. Het Zwitserse bedrijf kende een aantal zeer goede jaren, waarbij corona een extra zetje in de rug gaf via extra vraag naar laboratoriumapparatuur, maar dit jaar volgt de grote dreun. Dat zien we overigens bij veel meer aandelen die in 2020 en 2021 uitblonken door de extra coronaomzet.
Tecan, dat twee jaar geleden werd gekocht voor de Dividendportefeuille op een koers van CHF 278 boekte een lager dan verwacht EBITDA-resultaat van CHF 214,5 mln (consensus: 231 mln) over 2021. Ook de voor 2022 verwachte EBITDA-marge van 20% blijft achter bij de analistenverwachtingen. In 2021 kwam deze marge uit op 22,7%.
Beleggers reageerden overdreven negatief met een 15% lagere koers voor het aandeel Tecan, dat nota bene het dividend met 22% verhoogt naar CHF 2,80, de grootste verhoging in 10 jaar. Operationeel is er ook weinig aan de hand: de voor 2022 verwachte omzetgroei is ongeveer 15% en na 2022 volgt een jaarlijkse organische omzetgroei van 5-10%. Op lange termijn blijven de vooruitzichten prima. Tecan is schuldenvrij en gaat het dividend de komende jaren nog veel verder verhogen. Het aandeel blijft koopwaardig.