Recorddividend voor Rio Tinto
De omzet van mijnbouwer Rio Tinto klom vorig jaar met 42% naar $63,5 mrd. Opmerkelijk daarbij is dat China goed was voor 57% van de groepsomzet. Het land is de grootste afnemer ter wereld van ijzererts, dat wordt gebruikt in de staalindustrie. Ondanks een lichte daling van de productie steeg de omzet uit ijzererts toch met 44% als gevolg van hogere prijzen. Aluminium volgde op ruime afstand als tweede grootste, gevolgd door koper en mineralen (waaronder diamant). De aangepaste bedrijfswinst (ebitda) klom 58% hoger tot $37,7 mrd. Daarbij stond ijzererts in voor 73% van de ebitda op groepsniveau.
De operationele kasstroom groeide vorig jaar met 60% naar $25,3 mrd. Dankzij de hoge kasstromen kan Rio Tinto tegelijk investeren, de schulden afbouwen en extra dividend uitkeren. De kapitaalinvesteringen zullen dit jaar oplopen van $7,4 mrd naar $8,0 mrd en voor volgend jaar wordt zelfs een cijfer tussen $9 mrd en $10 mrd voorzien. Stond er eind 2020 nog een nettoschuld van $664 mln, een jaar later heeft het bedrijf een netto cashpositie van $1,6 mrd.
Dividendverhoging
Rio Tinto keerde vorig jaar al $15,4 mrd uit aan de aandeelhouders en doet daar in 2022 nog een schepje bovenop. Het slotdividend werd vastgelegd op $7,7 mrd en dit komt bovenop het in juli vorig jaar bekendgemaakte tussentijds dividend van $9,1 mrd. De totale uitkering ligt daarmee op $16,8 mrd. Dit komt overeen met 79% van de onderliggende winst, wat uitzonderlijk hoog is. Rio Tinto streeft door de cyclus heen naar een uitkering tussen 40 en 60% van de onderliggende winst.
Rio Tinto kende ook een aantal operationele tegenslagen. Met name de stopzetting van het Jadar-lithiumproject in Servië was een tegenvaller. De Servische regering schoot onder druk van de milieulobby het project ter waarde van $2,4 mrd af. Dat is jammer, want de lithiumprijs ging de voorbije maanden door het dak doordat er een flink tekort is aan deze grondstof voor de productie van batterijen voor elektrische voertuigen.
Aandeel Rio Tinto blijft op ‘kopen’
De lage waardering van Rio Tinto is enigszins misleidend omdat deze op basis van cyclische piekwinsten is. Ik verwacht dat de grondstofprijzen nog een hele tijd hoog zullen blijven, waardoor ook het dividend zelfs bij een iets lagere winst nog aantrekkelijk blijft. Ik handhaaf het koopadvies.
Eerder dit jaar bereikten de drie partijen een akkoord over een verdeling van de kosten die zijn verbonden aan de ondergrondse uitbreiding van de mijn. Die bedragen $6,9 mrd, wat $1,6 mrd boven de oorspronkelijke schatting is. Na het akkoord bracht Rio Tinto een bod uit van $2,7 mrd uit op de aandelen in Turquoise Hill die het nog niet bezit, teneinde zo een volledige controle over Oyu Tolgoi te verwerven. Hoewel het bod 32% boven de laatste slotkoers ligt, vinden de minderheidsaandeelhouders het te laag. Wordt vervolgd.