Dividendportefeuille | Drie nieuwe aankopen
Zoals ruim van tevoren aangekondigd was het deze week een mooi moment om afscheid te nemen van twee aandelen van het eerste uur die vooral de laatste jaren teleurstelden. Zowel Unilever als 3M zat vanaf dag één (6 september 2011) in de Dividendportefeuille en Unilever was zelfs het enige aandeel waarvan de startpositie nog volledig intact was.
Unilever kwakkelt
Na een prima start blijf Unilever de laatste jaren ver achter, niet alleen bij de rest van de portefeuille, maar zeker ook bij sectorgenoten als Nestlé en PepsiCo. Toen Unilever maandagmiddag op €40,88 werd verkocht was de weging 2,2%, tegen een startweging van 4% in 2011, toen de Dividendportefeuille begon met 25 aandelen met ieder eenzelfde weging. Dat illustreert nog maar eens hoe ver Unilever uiteindelijk achterblijft bij het portefeuillegemiddelde.
Unilever werd uiteindelijk verkocht met een totaalrendement van 141,9%. Dat is mooi, maar niet als je het afzet tegen +339,4% voor de Dividendportefeuille. Het bedrijf kwakkelt al jaren en de hele sector zit momenteel in een lastig parket. Het belangrijkst is het dividend, dat naar mijn idee veel verder omhoog had moeten gaan, juist omdat de koers zo zwak was. Unilever maakt echter andere keuzes en dat doe ik ook.
Thule een kwaliteitsaandeel
Voordeel is dat het Zweedse Thule de laatste weken keihard terugviel. Na het verlies van 40% in 2022 is het dividendrendement van 3,8% nagenoeg gelijk aan dat van Unilever. Beide bedrijven zijn natuurlijk niet te vergelijken, maar dividendgroei is de basis van de dividendportefeuille en Thule past daar perfect in. De Zweedse producent van dakdragerskoffers, kinderwagens, fietszitjes en tassen voor camera’s en laptops verhoogde dit jaar het dividend met 62,5% en keert halfjaarlijks uit.
Met 3,8% dividend en sterke vooruitzichten op lange termijn is dit kwaliteitsaandeel op SEK352,96 gekocht uit de opbrengst van Unilever. Als Thule met kwartaalcijfers komt, zullen we het aandeel nader toelichten.
Van 3M naar Trane technologies…
Ook in de VS werden twee nieuwe aandelen gekocht, wat ten koste ging van 3M en Teradyne. 3M zat net als Unilever sinds het begin in de Dividendportefeuille en viel de laatste jaren ver terug door een combinatie van factoren, met recent het steeds grotere risico op miljardenclaims uit lopende rechtszaken. Bovenal kijk ik (samen met collega Stephen Hendriks) naar het dividend en hier laat 3M al enkele jaren net als Unilever serieuze steken vallen.
3M werd maandag verkocht op $148,18 met een rendement van 155,7%. De opbrengst is met een weging van 1,6% belegd in het eerder getipte Trane Technologies, gespecialiseerd in koelsystemen (koers $156,26). Trane, dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft, verhoogt jaarlijks met dubbele cijfers, koopt aandelen in en heeft een veel sterker en beter voorspelbaar groeiprofiel dan 3M.
…en van Teradyne naar KLA Corporation
Tot slot werd Teradyne (testsystemen, halfgeleiders en industriële automatisering) ingeruild voor sectorgenoot KLA Corporation op $368,89. Hier is het verhaal ook simpel: KLA heeft een hoger dividendrendement (1,1% tegen 0,4%) en verhoogt het dividend jaarlijks harder dan Teradyne, dat na iets meer dan een jaar met 57% winst weer wordt verkocht.
Na deze drie wijzigingen zijn we nog niet klaar; op korte termijn volgen mogelijk nog meer aankopen in VS en Europa, afhankelijk van het beursklimaat. Mochten we nog een keer een flinke terugval kijken zoals recent, dan spreekt het voor zich dat wij daar graag net als nu gebruik van maken.