Meeliften met de geldpers in Tokio
De Japanse centrale bank heeft als beleid dat de tienjaarsrente niet boven de 25 basispunten mag uitstijgen. Gebeurt dit wel, dan gaat de geldpers maximaal aan totdat de rente weer daalt. De afgelopen weken is de tienjaarsrente in Japan flink opgelopen tot 0,25% en de financiële markten zijn de bereidwilligheid van de Bank of Japan aan het testen.
De Yen
Het onbeperkt yens bijdrukken heeft als logisch gevolg dat de waarde van de munt flink daalt: van JPY115 voor een Amerikaanse dollar op 4 maart naar JPY125 deze week; 9% verliezen in een paar weken tijd is voor een valuta enorm.
De Japanse yen is in het verleden vaker als een baksteen naar beneden gevallen. Tussen 2013 en halverwege 2015 ging de munt van JPY85 naar JPY125 voor $1. Dit was een daling van maar liefst 47%.
De Nikkei
Gedurende deze periode liep de Nikkei op van 10.500 naar 20.800 punten. Een stijging van 98% en met ontvangen dividenden was het 107%. Zelfs inclusief de crash van de yen blijven er mooie rendementen: 43,4% ($) en 72,4% (€).
De afgelopen 13 jaar is gebleken dat de geldpers werkt in de eurozone en in de Verenigde Staten, maar uiteraard geldt dit ook voor Japan. Met een jaarlijkse inflatie van 1% zijn er redenen genoeg waarom de centrale bank van Japan het ruime beleid nog wel eventjes kan doorzetten.
iShares Core MSCI Japan IMI ETF
Ik denk dat het gevolg is dat er een mooie periode voor Japanse aandelen zal gaan aanbreken, omdat Japanse aandelen over een periode van 33 jaar heel slecht hebben gepresteerd. Afgezet tegen de rest van de FTSE All World Index staan ze op hun laagste stand in minimaal 50 jaar.
Dit is een mooi moment om de iShares Core MSCI Japan IMI ETF (IE00B4L5YX21) op te pakken. Het is verleidelijk om te kiezen voor een ETF die het valutarisico afschermt. Ik ben daar geen voorstander van omdat dit een extra variabele met zich meebrengt en ook extra kosten.
- Fondscode: IJPA
- Beurs: Amsterdam
- Dividend: herbelegd