Abbott blijft interessant voor lange termijn
Healthcarereus Abbott Laboratories komt op 20 april met resultaten over het eerste kwartaal. Na een sterke opmars de laatste jaren – eind december werd nog een hoogste koers ooit neergezet – leverde het Dividendportefeuilleaandeel in 2022 bijna 15% in. Die terugval is voor een belangrijk deel het gevolg van het eigen succes. Beleggers nemen dit jaar vooral afscheid van de uitblinkers van 2021, wat vaak ook de hoogst gewaardeerde aandelen zijn.
Voor Abbott, dat de laatste jaren een extra omzetimpuls kreeg door corona, is dat niet anders. Abbott is naast medische apparatuur ook actief op het gebied van (medische) voeding en kwam eind januari met beter dan verwachte winst- en omzetcijfers over het vierde kwartaal, geholpen door sterke verkopen van Covid-19-tests voor de toen oprukkende omikronvariant. Na een omzet van $2,3 mrd uit coronatests in het vierde kwartaal 2021, rekent Abbott voor begin 2022 op $2,5 mrd extra omzet. Dat is minder dan verwacht, maar nog altijd aanzienlijk op een totale omzet van uiteindelijk $43,08 mrd in 2021 (+24,5%). Abbott komt elk kwartaal met een nieuwe inschatting van de coronatest-omzet.
Alle aandacht voor de onvoorspelbare extra omzet is leuk, maar op lange termijn nauwelijks relevant. Abbott draait verder gewoon prima, met vooral een blijvend sterke vraag naar diagnostische producten (36% van de omzet in 2021). In deze activiteiten blijft het bedrijf actief naar overnames kijken, wat ook geldt voor de medische apparatuur (33% van de omzet).
Eind januari zei Abbott voor 2022 te rekenen op een aangepaste winst per aandeel van $4,70, wat bij een koers van $120 een geschatte k/w van 25 oplevert. Na het superjaar 2021 zal de omzet van Abbott in 2022 naar verwachting zo’n 5% dalen, met krimp vanaf het tweede kwartaal, uiteraard afhankelijk van de Covid-omzet. Ook na corona blijft Abbott een fraaie investering voor de lange termijn, vooral vanwege het dividend dat al 50 jaar op rij wordt verhoogd.