Beleggen in Vietnam | China’s kleine broertje wordt groot
Langzaam maar zeker heeft Vietnam zich ontwikkeld tot een aantrekkelijk belegbaar land, met alleszins redelijke waarderingen als je kijkt naar de koers-winstverhoudingen en de koers-boekwaarde. Gemiddeld genomen is de transparantie van de bedrijven bovendien significant verbeterd ten opzichte van het niveau een paar jaar geleden. Het land kent een bescheiden schuld en bezit hoge valutareserves. Die reserves zijn in de afgelopen vijf jaar verdrievoudigd en bedragen nu het dubbele van de omvang van de schuld aan het buitenland. Een sterke exportpositie maakt het fundament onder de economie alleen maar sterker. Vandaar ook dat de Vietnamese munt, de dong, sinds 2017 behoorlijk veerkrachtig is gebleken tegenover de Amerikaanse dollar.
Dankzij die sterke fundamenten kon de overheid onlangs een ruimhartig stimuleringspakket aankondigen, ter grootte van een slordige $15 mrd. Belangrijkste onderdeel van dat pakket is de aanleg van snelwegen, spoorlijnen en andere cruciale infrastructuur. Mede hierdoor is de beoogde economische groei van om en nabij 7% in de periode tot 2025 naar alle waarschijnlijkheid haalbaar. Zeker nu alle Covid-restricties sinds half maart zijn afgeschaft. De voor het land zo belangrijke toeristensector moet weliswaar tot volgend jaar wachten voordat de bezoekersaantallen van 2019 weer worden gehaald, maar het herstel vanaf de deprimerende niveaus van vorig jaar is al ingezet.
Voor veel Westerse en Japanse bedrijven is Vietnam een aantrekkelijke bestemming voor uitbreidingsinvesteringen. Als alternatief voor China blijft Vietnam ook het komende decennium nog volop in de belangstelling staan van de multinationals die in Azië hun productiefaciliteiten willen uitbreiden. Qua economische structuur is Vietnam in feite een kleine versie van de grote Chinese buurman.
Het zijn met name de bedrijven in de consumentensector die aantrekkelijk zijn voor onze portefeuille en daarvan zijn er steeds meer genoteerd aan de beurs van Ho Chi Minh-stad. Dat is een effectenbeurs in ontwikkeling en een mooie aanvulling op de bekende, grotere groeilanden als China, India , Korea en Taiwan.