Dividendportefeuille | Halfgeleiders onder druk
De wilde bewegingen op de beurzen blijven voortduren, met binnen de Dividendportefeuille vooral in negatieve zin zeer grote verschuivingen. Op weekbasis werd een flinke stap terug gedaan met -3%, waarmee we weer precies op het niveau van drie weken geleden staan. Het rendement in 2022 is nu -7,9% en het totaalrendement sinds de start +331%.
Dividend
Het gevolg van de lagere koersen is wel dat het gemiddelde dividendrendement weer een sprongetje heeft gemaakt en nu uitkomt op 1,78%. Hoe vervelend het ook voelt, de lagere koersen zijn voor de meeste portefeuilleaandelen eigenlijk heel gunstig, zeker met het oog op het belangrijke Europese dividendseizoen waar we inmiddels middenin zitten.
Alle dividenden die de komende weken en maanden worden geïncasseerd worden weer gebruikt voor de aankoop van nieuwe aandelen, dus hoe lager de beurskoersen, hoe meer nieuwe stukken ik, in dit geval op 30 juni (het einde van het tweede kwartaal) kan kopen. Wat dat betreft is er dus helemaal niets aan de hand en is een snel koersherstel ook helemaal niet wenselijk.
Tech in de uitverkoop
Grote verliezer afgelopen week waren de technologie- en dan in het bijzonder de halfgeleideraandelen die na jaren van winsten in 2022 serieus onder druk staan. Deze snelle groeiers worden massaal in de verkoop gedaan nu de Amerikaanse rente steeds verder oploopt. De vooruitzichten op (snellere) renteverhogingen zorgen voor grote koersdruk, waarbij de halfgeleidersector extra onder druk staat door negatieve berichtgeving omtrent afzwakkende verkopen van computers, smartphones en consumentenproducten.
Voor de Dividendportefeuille resulteert dat in een koersdaling van 16,5% op weekbasis voor Monolithic Power Systems, terwijl andere snelle groeiers als Microchip en Lifco ook ruim 10% verloren. Nieuwe aankoop KLA-Tencor wordt meegesleurd in het negatieve sentiment en staat inmiddels 10% onder de aankoopkoers van eind maart. Dat is echter nagenoeg gelijk aan de min voor Teradyne, dat plaats maakte voor KLA-Tencor.
De andere nieuwe aankoop Trane staat inmiddels op een verlies van 5%, wat ook geheel in lijn is met de slecht presterende cyclische sector Industrials. Ook Microsoft, Broadcom, Tecan en LVMH, stuk voor stuk snelle groeiers die de laatste weken hard waren opgelopen, hoorden bij de grootste dalers op weekbasis. En de nieuwe aankoop Thule leverde de mooie winst van vorige week bijna volledig in.
Defensief
Toch was het niet alleen maar ellende, want juist de meest defensieve, lager gewaardeerde aandelen met hogere dividendrendementen waren in trek. Ahold Delhaize, dat op 19 april ex-dividend noteert, was met bijna 6% winst de grootste stijger en noteert nabij de hoogste jaarkoers. Ook andere defensieve consumentenaandelen als PepsiCo en Diageo boekten kleine winsten in een negatieve markt.
Erg opvallend is verder de uitstekende performance van de sector Healthcare, en dan in het bijzonder de farmacieaandelen, die na jaren van underperformance massaal worden opgepikt door beleggers die worden getrokken door de lage waarderingen en hoge, betrouwbare dividenden. Becton Dickinson, Bristol-Myers, Coloplast, Johnson&Johnson, Abbott en Medtronic sloten allemaal hoger. Inmiddels is farmaceut Bristol-Myers de grote winnaar in 2022 met +23%.