De grote mismatch tussen investeringen en uitstoot
Duurzaam beleggen heeft grote ontwikkelingen mogelijk gemaakt. Door duurzaam beleggen is het mogelijk geworden om op een efficiënte manier wind- en zonne-energie te produceren, elektrische auto’s te rijden en plantaardig vlees te eten. Beleggers hebben hiermee een grote impact op de wereld en zijn daarmee essentieel om een CO2-neutrale economie te realiseren.
Hoewel de markt op de lange termijn misschien efficiënt is, kunnen beleggers op korte termijn behoorlijk inefficiënt te werk gaan. Ze richten zich niet proportioneel op de technologieën die het grootste potentieel hebben om de CO2-uitstoot te reduceren. PriceWaterhouseCoopers (PWC) schat in dat industrie, agricultuur en bouw goed zijn voor 70% van de CO2-uitstoot, maar deze sectoren ontvingen de laatste jaren gezamenlijk slechts 25% van het kapitaal ten behoeve van decarbonisatie.
De meest geijkte duurzame investeringen ontvangen het leeuwendeel van de jaarlijkse $6 bln. Mobiliteit en transport – inclusief elektrische auto’s, batterijen en componenten – ontving meer dan 60% van dit totaal. Het succesverhaal Tesla eist het grootste gedeelte voor zich op. Hoewel het van cruciaal belang is om de enorme mobiliteitssector te transformeren, vertegenwoordigt deze sector slechts 16% van de totale CO2-uitstoot. Vergelijk dat met de bouw, verantwoordelijk voor 21% van de uitstoot en slechts 9% van de investeringen.
Wat kan je doen als belegger?
Er zijn investeringen nodig in elke sector als de wereld zijn vooruitstrevende doelstellingen voor CO2-neutraliteit wil halen. Met die investeringen kunnen beleggers zorgen voor net zulke progressie als die heeft plaatsgevonden in duurzame energie of elektrische auto’s. Beleggers zullen moeten heroverwegen wat er nodig is om te investeren in de gebieden die de uitstoot het meest kunnen verminderen. Dit omvat het verlengen van de tijdshorizon voor rendement, het proactief investeren in nieuwe technologieën, en het ontwikkelen van nieuwe partnerschappen met overheden om het risico te verkleinen dat ‘first movers’ in onbewezen technologieën een groot risico lopen.
Terugkomend op de bouw. Volgens PWC is de hoeveelheid geld die naar deze sector gaat, sinds 2018 zelfs gedaald. De onderzoekers geven als reden dat het bedenken van oplossingen om de uitstoot bij de bouw en exploitatie van gebouwen te verminderen zeer kapitaalintensief is. Het oogsten van rendement kost tijd.
Belimo
Beleggers met een langere horizon kunnen hier dus een cruciale rol spelen. Zij zullen minder concurrentie ervaren, waardoor de rendementen hoger zullen zijn. Gelijktijdig kunnen zij een enorme bijdrage leveren aan het CO2-neutraal maken van de wereld. Men kan hier bijvoorbeeld denken aan een bedrijf als Belimo, een Zwitserse producent van actuatoren, onderdelen voor Heating, Ventilation and Aircondition (HVAC).
De producten van Belimo helpen het energieverbruik van gebouwen te verminderen. Gemiddeld resulteren de producten van het bedrijf in 24 keer meer energie- en dus CO2-besparingen dan het kost om ze te maken en te gebruiken. Belimo innoveert al jaren langs de as van energie-efficiëntie. Nu dit steeds belangrijker wordt, wil Belimo de research and development-investeringen op dit gebied gaan verdubbelen. Hier ligt een duidelijke rol voor beleggers, die het bedrijf de tijd en het kapitaal gunnen om dit te doen.
Oplettende beleggers kunnen onderbelichte manieren voor decarbonisatie vinden en met hun kapitaal de progressie mogelijk maken die de wereld nodig heeft.