Sectorbeleggen | Zo speel je slim in op de economische cyclus
De economie beweegt in golven. Na een hoogconjunctuur volgt een periode waarin de economische groei vertraagt, uitmondend in een recessie. Vervolgens herhaalt de cyclus zich weer. In welke sector je het beste kunt beleggen, hangt af van die cyclus. Sommige bedrijfssectoren doen het op de beurs relatief goed in een recessie, andere presteren juist bovengemiddeld in een herstelfase of later in de cyclus.
Door bepaalde sectoren afhankelijk van het moment in de cyclus te mijden of te overwegen, kunnen beleggers extra rendement boeken ten opzichte van de brede aandelenmarkt. Om te weten in welke sector je het beste kunt beleggen is het handig om bekend te zijn met die economische cyclus en de vier te onderscheiden fases:
- Vroeg herstel
- Midcyclisch
- Laatcyclisch
- Recessie
Hieronder gaan we in op hoe beleggers kunnen inspelen op deze fasen van de economische cyclus. Het is echter niet eenvoudig om de stand van de economie goed in te schatten. Is de visie niet goed, dan leidt een strategie gebaseerd op sectorrotatie al snel tot underperformance. Neem daarom geleidelijk posities in en zorg altijd voor een goede spreiding in de kern van de portefeuille.
Sectorbeleggen met de economische cyclus
Hoewel elke cyclus net weer even anders is en niet exact het historische patroon volgt, kunnen we dus vier fases onderscheiden die elk betere sectoren biedt waarin op dat moment het beste kunt beleggen. Elke fase kan enkele maanden tot jaren duren.
Fase 1 | Vroeg herstel
In deze fase veert de economie weer sterk op na een recessie. De economische groei, industriële productie en werkgelegenheid trekken duidelijk aan. Dankzij een verruiming van het monetaire beleid verbetert de kredietverlening. Bedrijven zien hun omzet en winst in deze periode snel toenemen en hebben nog lage voorraden. Hoewel de hele beurs in deze fase goed gedijt, kun je historisch gezien het beste investeren in de economie- en rentegevoelige sectoren. Dat zijn de financials en duurzame consumentengoederen.
Waar je dan ook in kunt investeren zijn de industrie, de informatietechnologie en de vastgoedaandelen. Deze kunnen profiteren van het ontluikende economische herstel. Defensieve sectoren zoals nutsbedrijven en telecom blijven gewoonlijk achter.
Fase 2 | Midcyclisch
Dit is meestal de langste fase in de cyclus en wordt gekenmerkt door positieve, maar vergeleken met de voorgaande fase meer gematigde economische groeicijfers. In het midden van de cyclus piekt de winstgroei bij het bedrijfsleven. De kredietgroei is sterk en het monetaire beleid is ruim, maar normaliseert. Omzet en voorraden groeien en komen in evenwicht.
Om goed te weten waar je in wilt investeren is dit de lastigste periode, omdat er vaak meerdere beurscorrecties plaatsvinden en er over de gehele fase geen duidelijke sectorleiders zijn. De informatietechnologiesector presteert nog het beste, terwijl de nutssector en basismaterialen in het verleden het sterkst achterbleven bij het beursgemiddelde.
Fase 3 | Laatcyclisch
In het latere stadium van de cyclus zien we een oververhitte economie die op het punt staat in een recessie te belanden. De inflatie stijgt boven het langjarig gemiddelde en als antwoord daarop verhogen centrale banken de rente. Te midden van een krappere kredietverlening en een verslechtering van de winstmarges komt de economische groei tot stilstand. Doordat de omzetgroei afneemt, nemen de voorraden toe. In deze omgeving kun je het beste investeren in energie en basismaterialen het goed, dankzij de toenemende inflatiedruk en de nog altijd redelijke vraag.
Maar ook defensieve sectoren zoals gezondheidszorg, niet-duurzame consumptiegoederen en nutsbedrijven zijn een outperformance sectoren waar je in kunt investeren. Beleggers beginnen namelijk veilige havens op te zoeken met het oog op de naderende groeivertraging. Sectoren die in deze fase het vaakst zijn achtergebleven zijn informatietechnologie en duurzame consumentengoederen. De bedrijven in deze sectoren zijn conjunctuurgevoelig en hun winstmarges komen onder druk te staan door de oplopende inflatie.
- Kijk hier voor meer informatie over (GICS)sectorindelingen
Fase 4 | Recessie
Met een duur van gemiddeld minder dan een jaar is dit historisch gezien de kortste fase in de cyclus. De economische activiteit krimpt, de kredietverlening droogt op en de bedrijfswinsten dalen. Centrale banken verruimen het monetaire beleid en de voorraden nemen geleidelijk af, ondanks de lage omzetten. Dit vormt weer de aanzet voor een economisch herstel. De gehele beurs gaat meestal hard onderuit in deze fase, maar waar je dan investeren het beste in kunt investeren zijn in de defensieve sectoren.
Het gaat dan vooral om de sectoren basis-consumptiegoederen, nutsbedrijven, gezondheidszorg en telecom. Die verkopen producten of diensten waarop consumenten ook in economisch minder goede tijden niet snel beknibbelen.
Ook het doorgaans hoge dividend in de nuts- en telecomsector ondersteunt hier de koersen. De sector basis-consumptiegoederen laat evenwel de duidelijkste outperformance zien. Waar je in deze periode niet in wilt investeren zijn de sectoren industrie, financiële waarden, informatietechnologie, vastgoed en basismaterialen te mijden. Dit zijn economisch gevoelige sectoren.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Aanrader | In bovenstaande (Engelse) video legt vermogensbeheergigant Ray Dalio uitvoerig uit waarin hij investeert met behulp van de economische cyclus.