Cameco | Groeiverhaal van kernenergie is overduidelijk
Dit rendement is vooral bijzonder goed als je het afzet tegen het slechte beursklimaat in het afgelopen jaar. Kernenergie is in die periode tot leven gekomen. Dit loopt van de Verenigde Staten die vele miljarden gaan uitgeven om de huidige kerncentrales langer open te laten, tot aan Frankrijk dat 14 nieuwe reactoren gaat bouwen. En van Zuid-Korea dat het beleid van afbouwen van kernenergie van de vorige regering een halt heeft toegeroepen tot aan de Europese Unie die kernenergie heeft opgenomen in de zogenoemde ‘taxonomy for sustainable activities’.
Er zijn echter nog genoeg landen die nog niet zijn gedraaid, waardoor ik verwacht dat een uraniumproducent als Cameco blijft profiteren van een verder stijgende uraniumprijs. Neem Duitsland. Op 31 december 2021 waren de Duitse elektriciteitsprijzen 433% (!) hoger dan twee jaar geleden, toch sloten op die dag 3 van de 6 werkende Duitse kerncentrales. De laatste 3 gaan eind dit jaar dicht. De eerste weerstand tegen dit beleid mag in Duitsland al zichtbaar zijn, bondsminister Habeck blijft stellig over de technische en praktische redenen waarom de kerncentrales niet langer open kunnen blijven.
Opwarming aarde
Een andere reden waarom ik enthousiast blijf over kernenergie, is dat twee weken geleden uit onderzoek van de Wereld Meteorologische Organisatie bleek dat de wereld nog altijd te weinig doet om de CO2-uitstoot te verlagen. De opwarming van de aarde gaat daardoor nog sneller dan gedacht. Het is geen onwil, want inmiddels heeft 90% van de wereldeconomie zich doelen opgelegd om de uitstoot te verlagen.
Ceo Timothy S. Gitzel van Cameco vindt die situatie onbegrijpelijk. Hij zegt dat de wereld voor alle energievormen moet gaan omdat een derde van de wereldbevolking geen of te weinig toegang heeft tot elektriciteit.
Tijdens elke cijferpresentatie wijst Gitzel erop hoe langzaam de wereld afscheid neemt van fossiele brandstoffen. Nog altijd wordt 85% van het wereldwijde elektriciteitsgebruik opgewekt door het verbranden van fossiele brandstoffen.
Fossiele brandstoffen
De druk om over te schakelen naar kernenergie zal verder toenemen wanneer de prijs van olie stijgt. De prijs van energie uit uranium is een stuk minder afhankelijk van hoe duur de grondstof is. Veiligheid en technologie van een reactor maken een groot gedeelte van de uraniumenergieprijs uit.
De prijs van olie lijkt alleen maar te kunnen stijgen, omdat er nauwelijks investeringen zijn om de winning op peil te houden. De investeringen in het vinden van olie staan op het laagste niveau sinds minimaal 1997. Dat speelt andere vormen van energie in de kaart.
Waardering van Aandeel Cameco
Het groeiverhaal van kernenergie is duidelijk, de waardering van Cameco weerspiegelt dat niet. De vrije kasstroom kwam in het eerste kwartaal uit op $141,9 mln. De beurswaarde is $9,5 mrd, wat een laag vrije-kasstroomrendement van 1,5% oplevert. De feitelijke waardering is een stuk lager. Cameco ziet namelijk dat de wereld in de komende jaren veel meer uranium nodig heeft dan nu en daar veel hogere prijzen voor wil betalen. Het heeft daarom geen zin om nu maximaal te produceren. Cameco bewaart liever een gedeelte van het uranium. De huidige contracten worden nagekomen door een combinatie van zelf uranium delven en uranium kopen bij andere mijnbouwers. Wanneer Cameco weer volledig draait, zullen de omzet, winst en de vrije kasstroom zonder twijfel stijgen, waardoor de waardering er opeens een stuk beter uitziet.
Onder druk wordt alles vloeibaar en hoe hoger de elektriciteitsprijzen gaan, hoe hoger de roep om kernenergie. En hoe meer extreem weer, hoe groter de roep om iets aan de klimaatverandering te doen. Het advies voor het aandeel Cameco blijft ‘kopen’.