Zorgsector VS maakt inhaalslag na corona
De grote vraag is of deze healthcare facelities het groeipad nu weer kunnen vinden, nu het aantal coronagevallen weer afneemt. In de beginfase van de pandemie stonden de ziekenhuizen in de VS nog fors onder druk, doordat verschillende staten restricties verbonden aan het uitoefenen van bepaalde soorten zorg. Ook stelden patiënten zorg uit, omdat ze bang waren corona te krijgen in het ziekenhuis.
De zorgdruk leidde tot een sterke afname van verschillende soorten zorg, zoals spoedeisende hulp, operaties en poliklinische zorg. Er was natuurlijk wel een grote toestroom van coronapatiënten, maar waar de ene stad werd overspoeld met coronagevallen, was er in de andere stad weinig aan de hand. Ondertussen daalden landelijk de zorgvolumes door de lockdowns.
De ziekenhuizen hebben tijdens de pandemie forse steun gekregen van de federale overheid. Daarnaast richtten zij zich sterk op kostenbesparingen en productiviteit. Ook profiteerden de ziekenhuizen van hogere vergoedingen voor coronapatiënten die lang in het ziekenhuis lagen. De volumes zijn inmiddels alweer goed hersteld, maar nog niet terug op de oude niveaus. ING denkt dan ook dat sommige grote spelers op dit gebied goed gepositioneerd zijn om de komende jaren een aantrekkelijke winstgroei te kunnen realiseren.
HCA Healthcare
Uit de cijfers over het eerste kwartaal van 2022 blijkt dat de bedrijven in deze sector last hebben van een stijging van de loonkosten. Een van die bedrijven is HCA Healthcare. Het concern speelde vorige maand de volledige koerswinst van het afgelopen jaar in één klap kwijt, nadat het de jaarprognose voor 2022 had verlaagd, voornamelijk als gevolg van hogere loonkosten. Er is namelijk een groot tekort aan personeel, zoals verpleegkundigen, waardoor hogere lonen betaald moeten worden.
Maar verwacht wordt dat het tekort zal afnemen, doordat er minder coronapatiënten in het ziekenhuis liggen. Wanneer de kosten structureel op een hoger niveau blijven, heeft het concern de mogelijkheid om onderhandelingen te voeren over de vergoedingen binnen de commerciële verzekeringen. Maar dat gaat niet op de korte termijn.
Marktposities
HCA Healthcare opereert in markten met een bovengemiddelde bevolkingsgroei, een relatief lage werkloosheid en een hoger dan gemiddeld inkomen. Een bovengemiddelde bevolkingsgroei is positief, omdat dit voor volumegroei zorgt in de ziekenhuizen. Ziekenhuizen worden betaald door de commerciële verzekeringen, overheidsverzekeringen of door de patiënten zelf. Een grotere blootstelling aan commerciële verzekeringen, die door werkgevers worden vergoed, levert meer op.
Daarnaast is een relatief lage werkloosheid een belangrijke factor. Mensen die hun baan verliezen komen namelijk meestal bij de overheidsverzekering terecht, die minder betaalt.
Marktaandeel
Wanneer HCA Healthcare een nieuwe markt betreedt maar ook in de huidige markten waar het bedrijf opereert, is het doel om een groot geïntegreerd netwerk van verschillende zorginstellingen aan te bieden op aantrekkelijke locaties. Het bedrijf doet onderzoek naar de diensten waar veel vraag naar is en onderneemt dan actie door specialisten te rekruteren. HCA Healthcare heeft dan ook de nummer 1 of 2 marktpositie in de meeste markten waarin het opereert.
Het marktaandeel van HCA is hierdoor gegroeid van 23% in 2011 naar 27% eind 2020. Dit hoge marktaandeel is het gevolg van een sterke nadruk op het leveren van de beste diensten, door het aanbieden van continue zorg via de verschillende zorgfaciliteiten.
Aandeel HCA Healthcare laag gewaardeerd
Tot slot is het aandeel HCA Healthcare aantrekkelijk gewaardeerd. De koers-winstverhouding van 12 keer de verwachte winst in 2022 is lager dan het gemiddelde van de healthcare-sector, terwijl een gemiddelde winstgroei van 7% wordt verwacht in de komende jaren. HCA Healthcare keert een dividend uit van $0,56 per aandeel.
David Wolters is beleggingsspecialist bij het ING investmentoffice