IPO-nieuws | Veel annuleringen en druk op SPAC’s
Ottobock | Het Duitse Ottobock, een producent van kunstmatige ledematen, trekt zijn geplande beursgang in vanwege de turbulentie op de financiële markten. Ottobock laat weten geen druk te voelen om naar de beurs te aan en het geschikte moment af te wachten. Het in 1919 opgerichte bedrijf maakte in eerste instantie protheses voor veteranen uit de Eerste Wereldoorlog. De aandelen zijn nu nog voor 80% in handen van de oprichtersfamilie Naeder en 20% is van het Zweedse private equity bedrijf EQT. Oorspronkelijk mikte Ottobock op een waarde van €5-6 mrd bij de beursgang.
Nucera | Het Duitse ThyssenKrupp is nog steeds van plan om de waterstofdivisie Nucera op korte termijn naar de beurs te brengen. In mei liet ThyssenKrupp nog doorschemeren te mikken op een introductie deze zomer, zonder verdere details bekend te maken. Nucera is een joint venture tussen ThyssenKrupp (66%) en het Italiaanse De Nora (34%).
Bausch + Lomb | Een van de weinige bedrijven die in mei de sprong naar de beurs maakten in de Verenigde Staten is Bausch + Lomb Corp, dat op 7 mei werd afgesplitst van Bausch Health. Het moederbedrijf heeft nog altijd 90% van de aandelen van Bausch + Lomb in handen. Het afgesplitste Bausch + Lomb is gespecialiseerd in oogzorg als producent van onder meer lenzen en gezondheidsproducten en medische apparatuur voor ogen. Bausch + Lomb (ticker BLCO) sloot de eerste handelsdag 11% boven de IPO-koers van $18. Bij de huidige koers van $16,60 is de beurswaarde $5,8 mrd.
Chime Financial | Fintechbedrijf Chime Financial zal voorlopig niet naar de beurs gang vanwege de verslechterde marktomstandigheden en de zwakke IPO-markt. Het in 2012 opgericht Chime uit San Francisco is het bedrijf achter de populaire smartphone-app waarmee kosteloos gebankierd kan worden. Vorig jaar augustus, toen de plannen voor de IPO bekend werden, werd de waarde van Chime op $25 mrd geschat. De beursgang stond op de agenda voor de eerste helft van 2022 maar wordt nu voor onbepaalde tijd uitgesteld. De beurskoersen van veel fintechaandelen zijn dit jaar gehalveerd in New York.
SeatGeek | Ook ticketplatform SeatGeek heeft zijn geplande beursintroductie ingetrokken vanwege het onzekere beursklimaat. SeatGeek was voornemens om via een SPAC naar de beurs te gaan, maar besloot daar vanaf te zien. Mediabedrijf Forbes annuleerde eveneens de beursgang via een SPAC. Dit jaar zijn al 35 voorgenomen ‘SPAC mergers’ afgeblazen uit angst dat beleggers hun geld weer terugtrekken na de beursgang. Een SPAC heeft doorgaans twee jaar de tijd om een overname te doen, voordat het geld weer terug wordt gegeven aan beleggers, die tussentijds ook hun geld kunnen terugtrekken. Dat maakt SPAC’s in het huidige beursklimaat zeer kwetsbaar.
Instacart | Halverwege mei kondigde Instacart dan uiteindelijk de langverwachte beursgang aan. De boodschappenbezorgingsapp zag de beoogde waarde in 2022 flink dalen met een geschatte waardering van $24 mrd tegen $39 mrd eerder. In maart kwam Instacart met deze 40% lagere waardering als gevolg van de verkoopgolf voor technologieaandelen. Ook Instacart profiteerde maximaal van corona, via de explosieve stijging van de vraag naar bezorgdiensten. Sectorgenoten als Shopify en DoorDash verloren dit jaar meer dan 60% van hun waarde. De verwachting is dat Instacart begin september naar de beurs gaat. Tegen die tijd zullen meer details bekend gemaakt worden over deze IPO, die tot de grootste van het jaar behoort.
Volgens Warren staan fraude, te hoge vergoedingen en zelfverrijking centraal bij SPAC’s en bevoordelen die vooral insiders ten koste van particuliere beleggers. Eerder was Warren al kritisch over cryptovaluta en het belastingregime voor rijke Amerikanen.