Grafiek van de Dag | Het bijzondere aan deze berenmarkt
Deze berenmarkt is bijzonder omdat de beweeglijkheid van aandelen nauwelijks toeneemt. In de grafiek van de dag staat de VIX, die de beweeglijkheid van aandelen in de Amerikaanse S&P500 weergeeft. Duidelijk is te zien dat de beweeglijkheid van Amerikaanse aandelen in de afgelopen twee jaar meerdere keren op de stand van vandaag (30) heeft genoteerd.
In de afgelopen twintig jaar is er twee keer echte paniek geweest, met niveaus van rond de 80. Dit was tijdens de mondiale financiële crisis van 2008 en tijdens de start van de pandemie in maart 2020. Dit waren ook de enige twee keer dat er een berenmarkt was. Standen van 50, ruim 50% hoger dan vandaag, zijn ook meerdere keren gezien. Dit was in 2018 toen de Fed renteverhogingen doorvoerde en in 2011, toen de Eurocrisis uitbrak.
De centrale bank schoot de afgelopen jaren bij elke grote daling de financiële markten te hulp; dit heeft er bij een groot gedeelte van de beleggers waarschijnlijk voor gezorgd dat ze niet meer in paniek verkopen, met als gevolg een VIX die minder hoog stijgt dan gebruikelijk in tijden van grote stress. Een mooi voorbeeld is de technologie-ETF Ark Innovation. Sinds 1 januari 2020 is het vermogen door het uitgeven van nieuwe aandelen gegroeid met 310%, terwijl de ETF 22% is kwijt geraakt. Dit heb ik nog nooit gezien, dat beleggers blijven doorkopen bij koersdalingen.
Paniekbodem
In het verleden werd elke bodem neergezet op het moment dat er paniek was. Ik geloof niet dat het dit keer anders zal zijn. Het besef dringt waarschijnlijk door als de Fed elke maand steeds harder gaat ingrijpen om de inflatie onder controle te krijgen.
De twee belangrijkste momenten van de komende tijd zijn 13 juli, wanneer de nieuwe Amerikaanse inflatiecijfers uitkomen en 27 juli, wanneer de Fed nieuwe verkrappende maatregelen bekend gaat maken.