Tegenwind en schokdempers | Een recessie kan vermeden worden
Voor een belegger valt er bijna nergens meer te schuilen. Alleen grondstoffen doen het dit jaar goed. Hoewel ABN Amro de kans op een recessie ziet toenemen, en schat op 30-40%, zijn er ook een paar positieve ontwikkelingen die over verschillende tijdsperiodes tegenwicht kunnen bieden. Wij denken dat deze schokdempers de tegenwinden gedeeltelijk teniet kunnen doen, waardoor een recessie vermeden kan worden.
De heropening van de dienstensector in de westerse wereld de afgelopen maanden zorgt ervoor dat de economie een impuls krijgt. Dit compenseert de groeivertraging als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de hernieuwde lockdowns in China.
Geleidelijke daling inflatie
Daarnaast hebben consumenten nog voldoende spaargeld, dat gegroeid is tijden de coronacrisis. Tegelijkertijd profiteert de consument van een sterke, en in sommige landen zelfs krappe, arbeidsmarkt. Hierdoor kunnen consumenten het verlies aan koopkracht als gevolg van de hoge inflatie in ieder geval tot eind dit jaar compenseren. Daarbij verwachten wij dat de inflatie tijdens de zomermaanden piekt, voordat een geleidelijke daling wordt ingezet.
Tot slot zullen de opstoppingen in de wereldwijde toeleveringsketen de komende kwartalen gaan afnemen. Begin volgend jaar zijn die dan naar de achtergrond gedrukt. Tegen die tijd zullen de renteverhogingen van centrale banken de reële economie gaan afremmen. Deze beide effecten kunnen elkaar deels compenseren.
Een defensief en laat-cyclisch accent
Hoewel deze schokdempers positief zijn, is de economie in de latere fase van de cyclus aanbeland waarbij een defensief en laat-cyclisch accent in de portefeuille past. ABN Amro heeft die accenten aangebracht, maar wij blijven vooralsnog neutraal op aandelen. Mede omdat winstmarges op peil blijven, de waardering van aandelen (15-16x) neutraal is en analisten nog altijd uitgaan van 8% winstgroei voor de wereldindex in 2023.
Daarbij is een enorme discrepantie ontstaan tussen de positieve winstverwachtingen en de aandelenverliezen op de beurs. Iets dat in de laatste dertig jaar maar twee keer is voorgekomen.