Advieswijziging | Exxon Mobil heeft zaken prima op orde
Exxon Mobil behoort tot de oliebedrijven die het beste in staat zijn om hun productie op peil te houden. De afgelopen vijf jaar noteerde het bedrijf een zogeheten replacement ratio van 89%. Dit betekent dat voor elke 100 vaten die gewonnen zijn er 89 zijn toegevoegd aan de reserves. Ter vergelijking: Shell zit op 29% en BP op 48%.
Terwijl Shell en BP de wereldwijde druk om duurzaam te produceren niet hebben weerstaan blijft Exxon Mobil zich vol richten op olie. Het bedrijf investeert de komende vijf jaar jaarlijks $20-25 mrd in olie- en gasvelden. Ook worden er grote nieuwe projecten opgestart in Brazilië en de Verenigde Staten. In 2021 was de break-evenprijs van Exxon Mobil voor het winnen van een vat olie $41. Dit moet dalen naar $30 in 2027. Sinds 1911 heeft Exxon altijd dividend betaald en de afgelopen 39 jaar is die uitkering elk jaar gestegen. Met dit soort break-even prijzen is het dividendtrackrecord nog lang verzekerd.
Exxon Mobil heeft bewezen reserves van 3900 miljoen vaten olie en bijna 600 equivalent vaten aan Natural Gas. Dit maakt helder dat olie voor Exxon een stuk belangrijker is dan gas. Op de lange termijn ben ik heel positief over de olieprijs.
Strategische voorraden
De huidige olieprijzen kunnen flink stijgen omdat er de komende jaren veel minder olie op de markt zal komen. Daar liggen twee ontwikkelingen aan ten grondslag. Ten eerste brengt de Amerikaanse overheid nu nog olie op de markt uit de strategische voorraden.
Deze voorraden waren ooit bedoeld als buffer bij een mogelijk olietekort, door bijvoorbeeld een natuurramp, een olie-embargo of oorlog. Het is uitgesloten dat er dit jaar in de Verenigde Staten vrachtwagens stilstaan omdat er geen diesel is, maar het is ook zeker dat de binnenlandse inflatie een gevaar is voor de Amerikaanse president Biden die in november de midterm-verkiezingen moet winnen.
De strategische olievoorraad in de VS telt nog 512 miljoen vaten. Dat is een daling van 19,5% ten opzichte van begin dit jaar, toen de voorraad nog 594 miljoen vaten was. De Amerikaanse economie gebruikt 20 miljoen vaten per dag. Er is nu dus een voorraad van 25 dagen. Deze periode zal de komende maanden nog verder slinken want alleen de afgelopen week nam de strategische voorraad af met 1 miljoen vaten per dag. De WTI-olieprijs staat desondanks nog steeds boven de $110 en de gemiddelde olieprijs over heel 2020 steeg deze week tot boven de $100.
Als er een einde komt aan het putten uit de strategische reserves, neemt het aanbod van olie in de Verenigde Staten flink af. En als de reserves weer worden opgebouwd, neemt de vraag naar olie flink toe. En wanneer er niets wordt gedaan dan kan de olieprijs weleens heel snel stijgen bij een natuurramp of een groter conflict op de wereld.
Ten tweede heeft de OPEC nog steeds moeite om de vastgestelde productiedoelen te halen. Dit kan komen door problemen in de productieketen of doordat het landen moeite kost om de productie flink te verhogen omdat de eenvoudig te winnen olie op begint te raken.
Aandeel Exxon naar ‘kopen’
Zoals aangegeven verwacht ik dus dat de olieprijs gaat stijgen. Maar zelfs als dat niet gebeurt, is Exxon Mobil goedkoop. Het olieconcern heeft een vrije kasstroom die overeenkomt met 10,2% van de beurswaarde. In september 2021 was dit nog 6%. Het gemiddelde over de afgelopen tien jaar staat op 3,3%.
Ik heb dit jaar de oliesector overgenomen en gewacht op een dip om het advies van het aandeel Exxon Mobil te verhogen van ‘houden’ naar ‘kopen’. Nu daalt het aandeel Exxon omdat beleggers zijn geschrokken van de angst voor de Amerikaanse recessie. Ik denk dat, anders dan in het verleden, olie niet sterk zal dalen in een recessie. Daarnaast is Exxon ook een mooie hedge voor als komende winter Rusland Europa in de tang neemt en geen energie meer levert. ‘Kopen’ dus.