Thule (en SEB) | Koersdalingen zwaar overtrokken
Het Zweedse Thule Group werd op 28 maart na een flinke koersdaling gekocht voor de Dividendportefeuille op een koers van SEK352,99. Die timing bleek achteraf bijzonder ongelukkig want sindsdien begon de ellende voor met name de sector consumer discretionary pas echt goed door de oplaaiende oorlog in Oekraïne en de oplopende inflatie.
De gedachte is dat consumenten minder geld beschikbaar hebben voor niet-noodzakelijke aankopen en ook ‘luxe’ uitgaven uitstellen of terugschroeven. Persoonlijk denk ik dat dit wel meevalt, aangezien Thule zich met zijn kwaliteitsproducten vooral op de hogere inkomens richt. Ik zie de dakkoffers en fietsendragers (66% van de omzet) vooral op de duurdere automerken.
Het in 1942 opgerichte Thule Group komt op 21 juli met resultaten over het tweede kwartaal en dan weten we pas echt hoe heet de soep wordt gegeten. Bij dit soort aandelen is het natuurlijk vooral zaak om focus te houden op de (zeer) lange termijn, want in principe zijn alle ‘problemen’ van dit moment van tijdelijke aard (zie ook kader).
Nieuwe productgroepen
Het fijne aan Thule is dat er periodiek doelstellingen voor de lange termijn worden afgegeven. Op 11 mei verhoogde het bedrijf nota bene nog de doelen voor de periode tot 2030, waarin het een omzet van SEK20 mrd nastreeft. Dat betekent een verdubbeling van de omzet ten opzichte van 2021 de komende negen jaar.
De doelstelling voor de ebit-marge voor 2030 ligt op ten minste 20%, in lijn met de afgelopen jaren. De lancering van twee nieuwe productcategorieën in 2023, autostoeltjes en hondentransportoplossingen voor fiets en auto (wat de nieuwe divisie Juvenile & Pet Products oplevert), moet hieraan bijdragen.
Aandeel Thule blijft koopwaardig
Ook herhaalde Thule de dividenddoelstelling, met een uitkering van minstens 75% van de nettowinst. Ik reken ook in 2023 op een dividendverhoging van zeker 5%, zelfs bij een mogelijk vlakke of iets lagere nettowinst dit jaar in een worst case scenario.
Analisten verwachten in 2022 voor Thule een omzetgroei van bijna 8% tot SEK11,2 mrd.
Met een k/w van 15 en bijna 5% dividendrendement is dit fraaie groeiaandeel te ver naar beneden doorgeschoten. Zo’n beetje al het slechte nieuws lijkt inmiddels in de koers van het aandeel Thule ingeprijsd. ‘Kopen’ en wegleggen is het advies.
Volgens Berenberg levert de koersdaling van SEB een uitstekend koopmoment op omdat alle problemen (lockdowns China en dalend consumentensentiment in Europa) slechts van tijdelijke aard zijn. Volgens Berenberg beschikt SEB over een bewezen groeiverhaal met een verwachte (omzet)groei van 5-6% per jaar op de middellange termijn. Het koersdoel is €140 en daarmee 50% boven het huidige niveau. Op 21 juli komt SEB met cijfers.
De auteur heeft een positie in Thule.