Grafiek van de Dag | Pariteit euro/dollar voor het grijpen
Met een USD/EUR-koers van 0,9979 lijkt het een kwestie van uren alvorens de magische grens van 1,00 wordt aangetikt. De hoogste stand was 0,9989 en werd kort na middennacht aangetikt. Andersom (EUR/USD) vertaalde dat zich in een dieptepunt van $1,0005.
Profiteren van zwakke euro…
Wie in Amerikaanse aandelen belegt is in 2022 – ondanks de marktbreed fors gedaalde beurskoersen – spekkoper, want de dollar maakt veel goed. De winst is nu 13,5% ten opzichte van de euro. Daarmee wordt ‘gratis’ compensatie geboden voor een flink stuk van de koersdalingen dit jaar. Dit zien we ook bij de Dividendportefeuille van Beleggers Belangen, die voor 65% belegd is in de Verenigde Staten. Vooral dit jaar blijft de portefeuille dit jaar een hoop ellende bespaard, want dividendgroeiaandelen behoren wereldwijd tot de grootste dalers met verliezen van 20 tot 40% voor veel kwaliteitsnamen.
… of de sterke dollar
De redenen die genoemd worden voor de zwakke euro (of sterke dollar) zijn recessievrees en de (energie)crisis in Europa, die ertoe leidt dat beleggers op zoek gaan naar veilige havens en uitkomen bij de internationale reservevaluta. De hoge inflatie zorgt ervoor dat de Amerikaanse Fed de rente met grote sprongen verhoogt, wat de dollar alleen maar aantrekkelijker maakt in het huidige klimaat.
Inmiddels noteert de dollar op het hoogste niveau in de laatste 20 jaar tegenover de euro en de stijging lijkt voorlopig nog niet ten einde.