Stanley Black & Decker (-32%) | Slecht nieuws al ingeprijsd
Stanley Black & Decker is wereldwijd actief als leverancier van handgereedschap, elektrisch gereedschap en aanverwante accessoires. Daarnaast maakt het bedrijf automatische deuren (net als Dividendportefeuille-aandeel Assa Abloy), elektronische beveiligings- en bewakingssystemen en producten en diensten voor diverse industriële toepassingen. Naast Black+Decker voert het bedrijf ook onder meer de merknamen Dewalt, Craftsman, Gripco, AeroScout en Wanderguard.
Dividend drijvende kracht achter Stanley
De tip kwam vorig jaar na een flinke koersdaling voor het aandeel. Kort daarvoor had het bedrijf het dividend nog voor het 54ste opeenvolgende jaar verhoogd, nu met 13%. Dat in combinatie met een bijna schuldvrije balans en lage payout vormde de basis voor de kooptip.
Een jaar later staat er echter een koersdaling van 42% op het bord. Gelukkig presteert de dollar ijzersterk ten opzichte van de euro, waardoor het totale verlies beperkt blijft tot 32,8%. Het aandeel Stanley Black & Decker werd dit jaar meegesleurd in het negatieve beursklimaat, waarinvooral de meer cyclische sectoren industrials en consumer discretionary het hardst worden geraakt. Dat zijn nou ook precies twee sectoren waar Stanley het van moet hebben met de verkoop van producten aan consumenten via bouwmarkten en dergelijke.
Toevallig kwam Stanley deze week met het nieuws dat het dividend dit jaar opnieuw wordt opgeschroefd. De verhoging van slechts 0,5% valt wel zwaar tegen, zeker na de dubbelcijferige verhoging vorig jaar. Voordeel van de grote koersdaling is dat het dividendrendement is opgelopen tot 2,8%.
Advies blijft ‘kopen’
Het aandeel Stanley, dat op 28 juli met cijfers komt, noteert bovendien tegen een k/w van slechts 12 op basis van de meest recente inschattingen van analisten. Zelfs als de winstprognose neerwaarts wordt bijgesteld, blijft de waardering normaal gesproken historisch laag voor een aandeel dat een gigantische vrije kasstroom blijft genereren. Die werd dit jaar handig gebruikt voor de inkoop van eigen aandelen, wat gezien de lage beurskoers een slimme zet is. Stanley kocht in 2022 al ruim 7% van de eigen aandelen in. De omzet zal over 2022 naar verwachting met ruim 20% stijgen tot $18,8 mrd.
Voor de lange termijn blijft het aandeel zonder meer koopwaardig. Allicht kunnen de aankomende kwartaalcijfers geruststellen. Na de sterke koersdaling lijkt veel slecht nieuws ingeprijsd, het advies blijft voor de lange termijn gewoon: ‘kopen’.