Commentaar | Altijd kansen op een positief rendement
De vanuit Europees perspectief meest ingrijpende gebeurtenis sinds de val van de Berlijnse Muur heeft sindsdien grote gevolgen gehad voor de (Europese) economie en belangrijke delen van de financiële markten. Maar opvallend is dat aandelenbeleggers de beurs opvallend trouw zijn gebleven. Na zes weliswaar beweeglijke maanden staan de meeste graadmeters die wij voor u volgen opvallend dicht bij het punt waarop ze zich bevonden aan de vooravond van de inval op 24 februari van dit jaar.
Verliezen weggewerkt
Concentreren we ons op Europa, het belangrijkste slagveld ook in de economische oorlogsvoering tussen Rusland en de vrije wereld, dan zien we dat de breed samengestelde Stoxx600 slechts 2,5% is gedaald sinds de start van de oorlog (gerekend met slotkoersen van afgelopen dinsdag). De hoofdgraadmeters van Frankfurt (-5,6%) en Parijs (-3,1%) staan relatief fors in de min, maar Londen (+0,2%) en ook Amsterdam (+0,1%) hebben hun eerdere verliezen uit het voorjaar zelfs geheel weggewerkt. Datzelfde geldt overigens voor de breed samengestelde Amerikaanse S&P500 (+1,7%).
Natuurlijk zijn sommige individuele aandelen wel degelijk hard geraakt door het conflict, zoals Uniper (-76,7%), de grootste daler in de Stoxx600. Het Duitse nutsbedrijf is voor meer dan de helft van de levering van aardgas aan zijn eindklanten afhankelijk van Rusland en moet nu door de Duitse overheid overeind worden gehouden. Maar tegenover zulke verliezers staan ook winnaars door de oorlog, zoals de eveneens Duitse wapenfabrikant Rheinmetall (+75,6%), het op een na best presterende fonds in de Stoxx600. En ook ‘onze’ kunstmestfabrikant OCI (+52,6%) deed het uitstekend.
Sentiment bepalend
Hierbij moet worden aangetekend dat de oorlog in Europa zeker niet de belangrijkste factor was die de koersen in beweging zette; dat waren uiteraard de hard oplopende inflatie en de renteverhogingen door centrale banken. Samen met de begrijpelijke angst voor de gevolgen van het stopzetten van de Russische gasleveranties blijven deze factoren in het vervolg van dit jaar het sentiment bepalen.
En hoewel er weinig redenen zijn om daarover optimistisch te zijn, mogen beleggers nooit vergeten dat er onder alle marktomstandigheden kansen blijven om een positief rendement te behalen. Zoals ook afgelopen halfjaar weer is gebleken.