Column | Terug naar school
Het meest recente onderzoek laat zien dat het economisch sentiment bij veel gezinnen is verslechterd: 54% verwacht dat de economie in het tweede halfjaar verzwakt. En waar vorig jaar nog 22% van de ouders aangaf dat hun financiële situatie is verslechterd, is dit toegenomen naar 33%. Daarnaast maakt 57% zich zorgen over de gevolgen van de inflatie voor de kosten van schoolproducten.
Meer en eerder
Desondanks gaat 47% van de ouders dit jaar meer uitgeven aan schoolspullen. Dit komt volgens Deloitte neer op een toename van 8% of $661 per kind. De National Retail Federation (NRF) denkt dat deze uitgaven nog hoger liggen en gaat voor schoolgaande kinderen uit van een toename van $849 naar $864 per kind. Voor studenten zal het bedrag gelijk blijven op $1200. Daardoor nemen de uitgaven dit jaar met 1% toe tot een record van bijna $111 mrd.
Verder valt op dat consumenten steeds eerder beginnen met hun inkopen. Volgens de NRF heeft 55% voor juli al online de eerste schoolspullen ingeslagen. Tegelijkertijd kan een groot deel van de scholieren pas beginnen met winkelen zodra zij van hun school een boeken- en benodigdhedenlijst hebben ontvangen. Bank of America stelt dat consumenten tijdens het afgelopen wintervakantieseizoen ook al eerder begonnen met winkelen om zo betere aanbiedingen te krijgen en niet achter het net te vissen door bevoorradingsproblemen.
E-commerce
De afgelopen jaren lagen de schooluitgaven hoog door onder meer de aankoop van oplossingen om afstandsonderwijs mogelijk te maken en verwacht wordt dat steeds meer onderwijs digitaal plaatsvindt. Bank of America denkt dat net als in 2021 ook dit jaar e-commerce een groot deel van de schooluitgaven voor zijn rekening zal nemen. Ik verwacht dat het Amerikaanse uitgavenpatroon ook in Nederland te zien zal zijn.
Zelf ging ik vroeger naar de V&D voor mijn schoolspullen, maar nu het warenhuis uit het straatbeeld is verdwenen zullen de meeste scholieren en studenten wel op onder meer Amazon en Bol.com (onderdeel van Ahold Delhaize) hun slag slaan. Ook kijken veel scholieren naar tweedehandsspullen, wat platformen als Marktplaats (eigendom van eBay) in de kaart kan spelen.