Morningstar | Philips vs Siemens en General Electric
Bij Philips gaat het al tijden over de problemen van de slaapapneu-apparatuur, maar dit is volgens Morningstar maar een klein deel van wat het bedrijf allemaal doet. De grootste bedrijfstak van Philips is Diagnosis & Treatment, die goed is voor circa 45% van de omzet. De divisie Connected Care realiseert 30% van de omzet en de resterende 25% is afkomstig van Personal Health.
Philips
Diagnosis & Treatment vervaardigt onder andere apparatuur voor het maken van MRI-scans en echo’s. Philips’ belangrijkste tegenstrevers op dit gebied zijn Siemens en General Electric, waarmee het samen een oligopolie heeft. Het belangrijkste verschil is volgens Morningstar dat Philips zich in tegenstelling tot de Duitse en Amerikaanse concurrenten uitsluitend richt op medische apparatuur en consumentenproducten. Daartegenover heeft zowel Siemens als General Electric dankzij hun schaalgrootte voor elk type medische machine een aparte salesafdeling, waarmee zij ziekenhuizen complete series proberen te verkopen.
Semens Healthineers
Siemens’ divisie Healthineers is zeer winstgevend en werd in 2018 naar de beurs gebracht. Het moederbedrijf bezit nog 74% van de aandelen. Door de beursgang is Healthineers volgens Morningstar slagvaardiger geworden dan Philips. Daarnaast beschikt Siemens als geheel – en dat geldt ook voor Healthineers als apart bedrijfsonderdeel – dankzij intellectueel eigendom over duidelijke concurrentievoordelen. Healthineers is op het gebied van CT- en MRI-scanners met een omzetaandeel van 30% marktleider en heeft veruit de meeste patenten. Morningstar verwacht dat Healthineers de komende jaren met 5,5 tot 6% blijft groeien. De analisten sluiten niet uit dat Siemens op termijn zijn belang in het onderdeel gaat verkleinen.
GE Health
General Electric is vooral bekend van zijn vliegtuigmotoren, maar heeft met zijn divisie GE Healthcare een sterke positie in beeldapparatuur. Volgens Morningstar denken grote Amerikaanse ziekenhuisketens bij apparatuur gebaseerd op beeldtechnieken alleen aan GE Healthcare of Healthineers en wordt de naam van Philips zelfs niet genoemd. Ziekenhuispersoneel zou het daarnaast vervelend vinden om noodgedwongen met andere apparatuur te moeten werken. Bovendien zet GE Healthcare sterk in op service, waardoor problemen met hun medische apparatuur snel zijn verholpen. Daarbij praat GE Healthcare naar verluidt nog altijd individueel met ziekenhuizen, waardoor de Amerikanen over een sterke onderhandelingspositie beschikken.