Pensioen | Aandelensegment zorgt voor een flinke rebound
De internationale aandelenmarkten lieten de afgelopen acht weken enig herstel zien, met rendementen van 1-4% in lokale valuta’s. Omgerekend in euro’s was de winst beter, bijna 10% voor de S&P500 Index en 6,5% voor de MSCI Emerging Markets Index. Omdat aandelen een weging van een kleine 60% hebben in de Pensioenportefeuille, hadden deze koerswinsten een flink positieve uitwerking op het rendement.
Over de afgelopen twee maanden werd het verlies van de Pensioenportefeuille over heel 2022 meer dan gehalveerd tot 4,1%. Het rendement van het aandelensegment verbeterde weliswaar sterk ten opzichte van de portefeuille-update van eind juni, maar staat desondanks over heel 2022 nog wel 6,8% in de min.
Europese aandelen
Dat is vooral te wijten aan onze posities in Europese aandelen. Het Comgest Growth Europe Fund en het UBS Equity European Opportunity Unconstrained Fund – met een gezamenlijke weging van 18,6% in de portefeuille – staan dit jaar namelijk ongeveer 15% in de min. Ook onze positie in Europese smallcaps, via de iShares Stoxx Europe Small 200 ETF, staat op een stevig verlies van 21,5%.
De in naam meest defensieve Europese aandelenpositie uit de portefeuille, het Robeco Europe Conservative Equities Fund, maakt die status enigszins waar. Het fonds staat dit jaar 6,7% in de min. Dat is iets beter dan de MSCI Europe Index die inclusief herbelegd dividend 8,1% heeft verloren. De enige Europese aandelenpositie die dit jaar wel in de plus staat is de enige sector-ETF uit de portefeuille, namelijk de in olie-aandelen beleggende iShares Stoxx Europe 600 Oil & Gas ETF die inclusief ontvangen dividend een winst van maar liefst 23,5% heeft behaald.
De SPDR S&P US Dividend Aristocrats ETF
Ook onze beide Amerikaanse aandelenposities boeken aardige rendementen, vooral dankzij de stijging van 14% van de dollar ten opzichte van de euro dit jaar. Met een winst van 11,3% (-2,0% in dollars) is de SPDR S&P U.S. Dividend Aristocrats ETF de best presterende van de twee. Met dat rendement blijft deze dividend-ETF de S&P500 Index (-2,7% in euro’s, inclusief herbelegd dividend) dit jaar bovendien ruim voor.
De SPDR S&P U.S. Dividend Aristocrats ETF profiteert van de lage weging (3%) in de sector Technologie die dit jaar 19,5% (in dollars) verloor. Nutsbedrijven hebben met 14% een wel heel grote weging in deze dividend-ETF en met een rendement van bijna 7,5% is deze sector dit jaar na Energie de best presterende sector in de S&P500 Index.
Dodge & Cox US Stock Fund
Ook onze andere Amerikaanse aandelenpositie, het Dodge & Cox US Stock Fund, presteert dit jaar met een winst van 7,7% in euro’s alleszins redelijk. Net als de Dividend Aristocrats-ETF profiteert het Dodge & Cox-fonds van afwijkende sectorwegingen ten opzichte van de S&P500 Index. De laatst beschikbare data laten zien dat het fonds bijvoorbeeld veel minder belegt in de sector Consumer Discretionary – waarin onder meer Amazon, Tesla en Home Depot zijn opgenomen – die dit jaar 21,7% (in dollars) in de min staat. In de S&P500 Index heeft deze sector een weging van 11,5% maar in het Dodge & Cox U.S. Stock Fund van slechts 1,5%.
Met een winst van bijna 53% is de energiesector dit jaar de grootste en met afstand best presterende sector in de S&P500 Index en ook dat hielp het rendement. De weging van de energiesector in het fonds is met 8,9% namelijk dubbel zo hoog als de weging van Energie in de S&P500 Index. Met een weging van 4,4% is Occidental Petroleum de grootste positie van het Dodge & Cox U.S. Stock Fund. Maar niet alleen Amerikaanse en Europese aandelen profiteerden van het herstel van de afgelopen acht weken, ook aandelen uit opkomende landen veerden op. Zo halveerden het Skagen Kon-Tiki Fund en de iShares Core MSCI EM IMI ETF het verlies over heel 2022 tot respectievelijk 7,2 en 5,6%.
De iShares J.P. Morgan EM Local Govt Bond ETF
De ontwikkeling van het obligatiedeel van de portefeuille was eveneens opvallend. Eind juni stond het obligatiedeel nog op een verlies van 7,8% maar eind augustus was dit nog maar 2,6%. Ook hier speelde de stijging van de dollar ten opzichte van de euro een positieve rol. Vooral daardoor liep het verlies op de iShares J.P. Morgan EM Local Govt Bond ETF, die in staatsobligaties uit opkomende landen belegt die in lokale valuta’s zijn uitgegeven, terug van 6,5% eind juni tot 1,2% eind augustus.
In de eerste twee weken van juli daalde deze ETF nog 5% in dollars als gevolg van een verdere daling van valuta’s uit opkomende landen ten opzichte van de dollar. Aan die daling kwam medio juli een eind en sindsdien is de J.P. Morgan-index van valuta’s uit opkomende landen weer wat gestegen waardoor iShares J.P. Morgan EM Local Govt Bond ETF kon herstellen.
de iShares $ Corp Bond ETF
Ook solide, in dollars uitgegeven bedrijfsobligaties zagen het verlies over dit jaar fors teruglopen ten opzichte van eind juni. Toen stond de iShares $ Corp Bond ETF nog op een verlies van 9,8%, maar dat is nu nog ‘slechts’ 2,7%. Naast de aanhoudende stijging van de dollar profiteerde deze ETF de afgelopen acht weken ook van een daling van de risico-opslag. Dat is het extra rendement dat beleggers willen hebben om in bedrijfsobligaties in plaats van de minder risicovolle staatsobligaties te beleggen.
Sinds de vorige portefeuille-update daalde de risico-opslag met ruim 6% tot ruim 159 basispunten. Door de waarschuwende woorden van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell, de hoge energieprijzen en de inflatie oogt het herstel op de financiële markten nog broos zodat we vooralsnog het (cash)kruit in de pensioenportefeuille droog houden.