Dividendportefeuille | Thule door waarschuwing smet op superweek
Een perfecte week: van de 43 Dividendportefeuille-aandelen was er winst voor veertig aandelen, aangevoerd door de vijf grote uitschieters VF Corporation (+9,3%), Lifco (+8,8%), Tecan (+8,4%), Curtiss-Wright (+8,3%) en Ecolab (+8,2%). Ook waren er fraaie koerswinsten van meer dan 6% voor Castellum, Parker Hannifin, Coloplast, KLA Corporation, Abbott Laboratories, Trane Technologies, PPG Industries, Assa Abloy en Eastman Chemical.
Veel van deze aandelen zijn meer cyclisch en lagen de afgelopen weken juist onder druk. Het herstel is dan ook zeer welkom en brengt het verlies voor de Dividendportefeuille in 2022 weer terug naar ‘single digits’.
Thule | De ene echte verliezer
Van de drie dalers op weekbasis boekten Orkla en A.O. Smith slechts minimale minnetjes van respectievelijk 0,2 en 0,5%. De enige echte grote verliezer was Thule, ook al bedraagt het weekverlies slechts 6,5%. Het Zweedse consumentenaandeel, bekend van de fietskoffers en dakdragers maar ook maker van fietszitjes, kinderstoeltjes en -wagens en laptoptassen, waarschuwde zondag in de loop van de dag dat de winst en omzet in 2023 nog lager zullen uitvallen dan de prognose van drie maanden geleden.
Thule, dat eind maart midden in de escalerende oorlog in Oekraïne en de inflatie-explosie achteraf gezien op een zeer ongelukkig moment werd gekocht (wat nogmaals bewijst dat timing onmogelijk is door totaal onvoorspelbare factoren zoals in 2022), daalde intraday zelfs ruim 15% om tegen het einde van de handel weer iets bij te trekken.
Boosdoeners zijn de fietsgerelateerde producten, die goed zijn voor ruim de helft van de omzet van Thule. Fietsenverkopers zien de vraag naar fietsen en bijbehorende producten kelderen, blijven met voorraden zitten en bestellen veel minder dan verwacht bij Thule. Na het recordjaar 2021, waarin iedereen op de fiets stapte en flink spendeerde bij fietsenmakers, valt de vraag hard terug door de inflatieperikelen.
Analistenprognoses
Thule laat weten dat omzet en winst onder druk zullen komen te staan tot het voorjaar van 2023, zonder daarbij concrete cijfers te noemen. Pas volgend voorjaar kan de markt weer herstellen als het nieuwe fietsseizoen begint, aldus Thule. Volgens analisten zal een en ander mogelijk resulteren in een neerwaartse winstbijstelling van minstens 10% voor boekjaar 2023. Een blik op de huidige analistenprognoses leert ons dat voor 2022 en 2023 een zo goed als vlakke omzet wordt voorzien na recordjaar 2021, waarin de omzet explodeerde van SEK7,8 mrd naar SEK10,4 mrd.
Voor het lopende boekjaar 2022 rekenden analisten voor de waarschuwing van Thule gemiddeld op een winstdaling van 10% naar SEK15,24 per aandeel. De eerstvolgende kwartaalcijfers van 26 oktober zullen aan moeten geven hoe heet de soep wordt gegeten. Voor nu valt er op korte termijn weinig zinnigs te zeggen over het aandeel, dat onder grote druk zal blijven staan zolang de inflatie hoog is en mensen minder geld over hebben voor niet-noodzakelijke aankopen zoals fietsendragers en dakkoffers.
Advies aandeel Thule blijft op ‘kopen’
Door de koerstik is het dividendrendement opgelopen naar 5,6% voor Thule dat op 5 oktober ex-dividend noteert voor SEK6,50. Overigens krijgt het aandeel Thule van analisten al sinds augustus 2021, toen het aandeel rond SEK500 stond, uitsluitend koop- of houdadviezen met sindsdien geen enkel verkoopadvies. Ook wij zien Thule als een kwaliteitsaandeel voor de lange termijn en het advies blijft op ‘kopen’.