Risicogespreid beleggen in uranium
De uraniumsector kreeg de jongste weken de wind in de zeilen nadat Japan bij monde van premier Kishida aankondigde weer volop op nucleaire energie te zullen inzetten. Het land, zonder eigen natuurlijke energiebronnen, kreunt onder de hoge invoerprijzen van olie en aardgas. Kernenergie werd na de ramp in Fukushima grotendeels afgezworen maar daar komt Japan nu noodgedwongen van terug.
Ook andere landen hebben al (gedeeltelijk) de bocht naar kernenergie gemaakt. Er is momenteel een aanbodtekort van 30 miljoen pond uraniumoxide (yellowcake) en dat loopt jaar na jaar verder op.
Sprott Uranium Miners ETF
De Sprott Uranium Miners ETF noteert zowel op de London Stock Exchange (in dollar en pond), op de beurs van Milaan (in euro) en op de Duitse Xetra. Omwille van de notering in euro en de liquiditeit verkiezen we deze laatste. De ISIN-code en de beheerkosten zijn in alle gevallen identiek.
Deze tracker is een Europese kopie van de gelijknamige tracker die op de NYSE noteert met tickersymbool URNM maar door Europese beleggers zonder Amerikaanse brokerrekening niet kan worden gekocht. URNM heeft ongeveer $1 mrd onder beheer.
Het tickersymbool op Xetra is U3O8 en de ETF schaduwt de North Shore Global Uranium Mining Index. Deze telt momenteel 35 posities en wordt twee keer per jaar herwogen. Inkomsten worden niet uitgekeerd maar herbelegd, wat fiscaal interessanter is. De kostprijs ligt met 0,85% aan de hoge kant voor een ETF, maar dit heeft onder meer te maken met de opslag- en beheerkosten voor fysiek uranium en de notering van de participaties op verschillende beurzen. Cameco heeft het grootste gewicht (17,1%), onmiddellijk gevolgd door KazAtomProm (16,8%).
De Sprott Uranium Miners ETF voor spreiding
Vanwege de grote spreiding is de ETF geschikt voor beleggers die het individuele bedrijfsrisico van een projectontwikkelaar of exploratiebedrijf niet willen lopen.