T. Rowe Price | Kansen voor waardesectoren
T. Rowe Price vindt dat sinds de financiële crisis in 2008 zowel bedrijven als overheden te weinig hebben geïnvesteerd in productiviteitsverbetering of -uitbreiding. De vermogensbeheerder ziet nu vier korte- en langetermijnredenen waarom er een investeringscyclus op komst is.
Investeringscyclus op komst
Allereerst verwachten de analisten dat de inflatie op een bepaald moment zal pieken zodra de vraag daalt en acht de analist het onwaarschijnlijk dat de inflatie zal stabiliseren op hogere niveaus. T. Rowe Price denkt niet dat de oorlog in Oekraïne snel ten einde komt en wijst erop dat de geopolitieke spanningen tussen China en Taiwan en als gevolg daarvan tussen China en de Verenigde Staten zijn toegenomen. Deze inflatoire druk kan bedrijven en overheden ertoe aanzetten om sneller te investeren, omdat in de toekomst de kosten nog hoger liggen.
Ten tweede verwacht de vermogensbeheerder dat op korte termijn de overheidsuitgaven gaan toenemen door enerzijds uitkeringen aan de consument in de vorm van belastingverlagingen en energieplafonds en anderzijds uitgaven voor infrastructuurprojecten. Infrastructuur is de ruggengraat van elke economie en biedt een kader voor economische groei en modernisering, maar is jarenlang verwaarloosd en zal daarom volgens T. Rowe Price gebruikt gaan worden om de economische groei te stimuleren. Beide overheidsuitgaven zijn inflatoir, tenzij ze fiscaal neutraal beheerd worden.
Ten derde wordt er gewezen op de globalisering die al jaren gaande is. Door de verstoorde toeleveringsketens als gevolg van de coronapandemie en daarna de oorlog in Oekraïne is de bezorgdheid over deglobalisering toegenomen. Het gevolg is dat regio’s ondanks de mogelijke economische gevolgen op lange termijn investeren in regionale productie- en toeleveringsketens.
Ten slotte stipt T. Rowe Price de groene transitie aan. Veel landen hebben ambitieuze CO2-doelstellingen geformuleerd waarvoor enorme investeringen nodig zijn. China, dat momenteel 73% van zijn olie en 42% van zijn gas importeert, wil bijvoorbeeld meer zelfvoorzienend worden in zijn energiebehoefte. Het land gaat naar verwachting bijna $16 bln uitgeven aan de groene transitie, om zo tegen 2060 CO2-neutraal te zijn.
Goed voor nuts- en industriële sector
De nieuwe investeringscyclus zal volgens T. Rowe Price de winstgroei van bedrijven ondersteunen, vooral in de nuts- en industriële sector. Daarbij bieden vooral nutsaandelen dankzij hun grote prijszettingsvermogen een goede bescherming tegen inflatie. Aangezien de inflatie waarschijnlijk hoog blijft verwacht T. Rowe Price daarnaast dat centrale banken de rente verder verhogen, wat de financiële sector en vooral banken zal helpen.