Dividendportefeuille | Herstel (van chippers) zet verder door
Vorige week schreef ik hier nog dat alleen de halfgeleidersector een achterblijver was, op dat moment als gevolg van zorgen over China, die de afgelopen weken ook de koers van ASML (onterecht) zwaar onder druk zetten. ASML herstelde razendsnel met een koers die van €380 naar €480 opliep in slechts enkele dagen tijd.
Binnen de Dividendportefeuille zien we een vergelijkbare beweging met mooie winsten voor alle halfgeleideraandelen, aangevoerd door KLA Corp (+13%). Door de koerstik dit jaar en vooral afgelopen week, was het dividendrendement van het halfgeleiderbedrijf opgelopen tot 2%.
Zoals ik vorige week al aangaf lopen de dividendrendementen voor de sector steeds verder op als gevolg van koersdalingen in combinatie met blijvend sterke dividendverhogingen. Zo zat ASML, dat jaarlijks met 20% of meer verhoogt, op meer dan 1,5% dividendrendement, wat gezien de potentie van het dividend de komende jaren gewoon erg aantrekkelijk is. Ook KLA zal het dividend de komende jaren met dubbele cijfers blijven verhogen, wat het dividendrendement een enorme extra impuls geeft. Het koersherstel is dan ook terecht, zeker als je investeert voor de (zeer) lange termijn zoals bij de Dividendportefeuille.
Vooral KLA, Monolithic Power en Microchip zijn in de portefeuille de crème de la crème als het gaat om dividendgroei. Van dit drietal bieden KLA en Microchip momenteel nog steeds een dividendrendement van bijna 2%. Monolithic zat vorige week zelfs voor het eerst in jaren op 1%. Vooral voor dit aandeel verwacht ik de komende jaren een explosieve groei van het dividend.
Defensieaandelen in trek
Op weekbasis waren er ook mooie koerswinsten voor de andere twee sectorgenoten Texas Instruments en Broadcom, die de hoogste dividendrendementen bieden maar ook een lagere groei. Het cijferseizoen is inmiddels in volle gang en dat blijft vrijwel dagelijks grote uitschieters opleveren binnen de Dividendportefeuille, zowel in negatieve als positieve zin. Naast de halfgeleideraandelen waren ook de twee defensieaandelen Curtiss Wright en L3 Harris gewild bij beleggers. Samen met farmaceut Bristol Myers zijn dit de enige twee aandelen met een dubbelcijferige koerswinst, waarbij ik voor het gemak het zeer positieve valuta-effect (dollar +15,3% t.o.v. euro) achterwege heb gelaten om een en ander beter in perspectief te kunnen plaatsen.
L3 Harris, dat onder meer communicatiesystemen voor het leger maakt, pluste op weekbasis 11% door een combinatie van factoren. Naast de voortdurende oorlog in Oekraïne was er meer specifiek ook het nieuws dat L3 Harris voor $3 mrd extra aan eigen aandelen inkoopt. Daarmee komt de totale ‘buyback authorization’ op $4,5 mrd, ofwel bijna 10% van de beurswaarde van nu $47,5 mrd. Dat is gigantisch en komt bovenop het dividend dat jaarlijks met zo’n 10% wordt verhoogd.
Ook het andere luchtvaart/defensieaandeel Curtiss Wright, dat op 2 november met kwartaalcijfers komt, was in trek: 7% winst, in lijn met sectorgenoten. In negatieve zin waren het (opnieuw) de consumentenaandelen die zwak presteerden. ‘Usual suspects’ Thule en VF Corp zullen, samen met die andere pure ‘consumer play’ SEB, voorlopig waarschijnlijk nog wel onder druk blijven staan.