Ondergewaardeerd | Industriële gigant op extreem lage koers
Rieter Holding is ’s wereld grootste leverancier van systemen voor het spinnen van korte stapelvezels (30% wereldmarktaandeel). De textielsector volgt op lange termijn de groei van de wereldbevolking en het beschikbaar inkomen (van de opkomende middenklasse), oftewel: een gemiddelde groei van 2 tot 3% per jaar.
Van jaar tot jaar zijn er wel grote verschillen. De textielsector is en blijft immers heel conjunctuurgevoelig. Het ‘coronajaar’ 2020 deed de groep 25% omzetverlies lijden. In 2021 was er een fors herstel, maar de eerste jaarhelft van dit jaar ging het weer de verkeerde richting uit. Over de eerste zes maanden leed het bedrijf CHF25,2 mln verlies, ondanks een fraai cijfer aan ontvangen orders en een forse omzettoename van CHF400,5 naar CHF620,6 mln (+55%).
De kosten van materialen, logistiek, bijkomende kosten ter compensatie van tekorten aan onderdelen en overnamekosten veroorzaakten de rode cijfers.
Verschuiving in de textielsector
Rieter heeft zich via een overnames wel goed voorbereid op de verschuiving in de textielsector, waarbij het belang van China afneemt ten voordele van landen als Turkije en India. Het management werkt ook aan een actieplan om de winstgevendheid op te krikken en wil een terrein (75.000 m²) in de buurt van het hoofdkantoor in Winterthur ten gelde maken.
Verder worden ook prijsverhogingen meer en meer doorberekend. Toch gaat het bedrijf voor dit jaar uit van een lagere (bedrijfs)winst. Rieter is financieel gezond, met slechts een beperkte schuldpositie per 30 juni.
Aandeel Rieter Holding op extreem lage koers
Rieter Holding bombarderen we tot Tip van de Week vanwege de extreem lage koers in historisch perspectief (dichtbij een tienjarig dieptepunt) en de lage waardering (k/w 4,5), weliswaar in een cyclische nichemarkt. Dit soort aandelen moet je in moeilijke economische tijden oppikken en dan weer met een fraaie meerwaarde verkopen als de conjunctuur weer hoogtij viert.