MFS | Dreiging van een nieuwe financiële crisis
MFS ziet dat de economische groei momenteel afneemt en de recessierisico’s wereldwijd toenemen. De afnemende vraag, met als gevolg lagere inkomsten en oplopende voorraden, zorgt naast stijgende kapitaal- en arbeidskosten voor margedruk.
De financiële dienstverlener wijst erop dat verschillende multinationals de afgelopen weken hun margeverwachtingen hebben verlaagd en zij denken dat meer bedrijven zullen volgen.
Groei
Een ander probleem dat MFS ziet is dat beursgenoteerde bedrijven de afgelopen jaren parels zijn gaan rijgen om meer toekomstige groei te realiseren. Deze overnames werden gefinancierd met vreemd vermogen tegen een zeer lage rente. Deze overnames hebben geleid tot forse goodwillposten op de balansen van de kopende partijen.
MFS stelt dat deze bedrijven al voor de coronapandemie kwetsbare balansen hadden. De waarde van een aandeel bestaat inmiddels in de VS voor 50% en in Europa voor 40% uit goodwill. Goodwill is vaak gebaseerd op nogal rooskleurige verwachtingen. Nu het risico op een wereldwijde recessie toeneemt en de kosten stijgen, denkt MFS dat de bedrijfsinkomsten zullen tegenvallen en bedrijven genoodzaakt zullen zijn om goodwill gerelateerd aan overnames af te waarderen.
Financiële crisis
Tegelijkertijd zullen de financiële verplichtingen toenemen, doordat centrale banken afscheid nemen van het uitzonderlijk ruime monetaire beleid dat zij de afgelopen jaren hanteerden. Een dalende waarde van het onderpand of een ineenstorting van de inkomsten zorgt ervoor dat kredietverstrekkers extra onderpand zullen eisen, wat kan leiden tot gedwongen liquidaties die meestal op ongelegen momenten plaatsvinden en daarmee volgens MFS een financiële crisis kunnen veroorzaken.