Dividendportefeuille | Topweek maar ook gedwongen verkoop
Na een extreme beursweek met grote koerswinsten voor veel aandelen werd het verlies in 2022 voor de Dividendportefeuille nog verder teruggebracht, met nu een negatief rendement van precies 11%. De grootste dalers dit jaar, allemaal terug te vinden in de sectoren Consumer Discretionary, Technology en Industrials, waren niet geheel verrassend ook de grote winnaars op weekbasis, met 17% koerswinst voor VF Corp, 15% winst voor Thule en ook 13% winst voor SEB.
Ook Microchip Technology zat daarbij, het semiconductoraandeel dat ik vorige week nog loofde om de extreme dividendgroei. De koers van Microchip herstelde nog verder, met +14%, wat het aandeel een van de uitblinkers in de sector maakt in 2022. Ook KLA Corp en Monolithic Power Systems profiteerden volop van de run van beleggers op halfgeleideraandelen vorig week. Andere grote winnaars op weekbasis waren achterblijvers Lifco (+12%) en Castellum (+12%, zie verderop).
Merck
In totaal was er voor 14 aandelen een dubbelcijferige koerswinst op weekbasis. Van die aandelen kwam het Duitse Merck KgAa (+11%) met meevallende kwartaalcijfers. Merck, actief in Life Sciences, Healthcare en speciaalchemie ( semiconductormarkt), zag de omzet in het derde kwartaal met 16,8% stijgen naar €5,8 mrd dankzij de sterke vraag naar laboratoriumapparatuur en medicijnen.
Voor heel 2022 wordt een omzet van $22 tot $22,9 mrd voorzien door Merck. Het bedrijf houdt een slag om de arm voor 2023 in verband met een mogelijke terugval in de semiconductormarkt, die qua omzet wel de kleinste bijdrage van de drie divisies levert. Analisten reageerden positief op de laatste cijfers met hogere koersdoelen voor Merck, dat in 2022 nog altijd op 20% koersverlies staat.
Lagere dollar
Het enigszins beperkte herstel van de Dividendportefeuille is vooral het gevolg van de valutabewegingen, met een dollar die flink inleverde ten opzichte van de euro. Dit jaar is de winst nog altijd 9,1% voor de dollar, maar dat was enkele weken nog meer dan 14%. Met nu 65% belegd in de Verenigde Staten remt dat voor de verandering het rendement, ondanks de grote koerswinsten voor de meeste aandelen.
Castellum verkocht
Ook op dividendgebied was er in eerste instantie goed nieuws, met verwachte dividendverhogingen bij Dividend Aristocrats Roper Technologies (+10%) en Becton Dickinson (+5%). Dat kater kwam echter dinsdagochtend voorbeurs, toen Castellum, het Zweedse vastgoedfonds, aankondigde het dividend te willen pauzeren. Juist dit jaar stapte Castellum over op een kwartaaldividend, wat nu vanwege de volgens het bedrijf grote onzekerheden in de financiële markten in 2023 (tijdelijk) zal worden stopgezet.
Castellum verklaarde in een summiere toelichting een strikter financieel beleid te gaan voeren om de balans te versterken en de creditrating te beschermen. Dat gaat ten koste van het dividend, dat in 2022 nog met 10% was verhoogd en al 25 jaar op rij nooit werd verlaagd of geschrapt. Aandeelhouders ontvangen in december nog wel het laatste kwartaaldividend van SEK1,90. In 2023 blijft het afwachten. Een ‘dividendpauze’ betekent voor de Dividendportefeuille een exit. Castellum, dat een weging van slechts 1% had, werd op SEK137,36 verkocht met 36% verlies. Over een vervanger nemen we later nog een beslissing.