Redactietips Karel | Volle bak edelmetalen door de yieldcurve
De reden is dat het belangrijkste thema op de beurs nog altijd het afremmen van de Amerikaanse economie door de Fed is. Dat de Fed hard aan het afremmen is duidelijk te zien aan de yieldcurve. De tweejaarsrente ligt 63 basispunten boven de tienjaarsrente. Wanneer de yieldcurve weer positief is, dan is het afremmen voorbij.
Dat positief worden van de yieldcurve, kan op twee manieren gebeuren: wanneer de tienjaarsrente boven de tweejaarsrente uitstijgt, is dit een teken dat de inflatie is toegenomen. Dit is goed voor edelmetalen. Maar hoe het ook kan gaan is dat de tweejaarsrente onder de tienjaarsrente daalt. Dit is een teken dat de Fed meerdere renteverlagingen heeft doorgevoerd. Stimulerend beleid is ook goed voor edelmetalen.
Om die reden zitten in deze mini-portefeuille zoveel edelmetalen. Ik heb alleen geen idee hoeveel afremming de Amerikaanse economie nodig heeft om de inflatie te laten dalen, maar ik heb geduld.
VanEck Vectors Gold Miners ETF
Deze ETF raakte dit jaar al 5,9% kwijt. Het is opvallend hoe laag de waardering van goudmijnaandelen is. De verhouding tussen mijnaandelen en goud was over de afgelopen 27 jaar 0,30. Afgelopen kwartaal was dit verhoudingsgetal 0,12. Dit betekent dat zelfs als de goudprijs niet stijgt, de goudmijnen nog een rit van 150% (!) te gaan hebben voor een normale waardering. En dan heb ik het nog niets eens over overwaardering of een wél stijgende goudprijs.
Wheaton Precious Metals
Wheaton Precious Metals (WPM) verspeelde dit jaar tot dusver 2,8%. Mochten de goud- en zilverprijzen een keer gaan stijgen, dan zal het bedrijf daar met een hefboom van profiteren. WPM koopt immers voor een vaste prijs zilver en goud in van mijnbouwbedrijven die deze edelmetalen als restproduct naar boven halen en verkoopt dat voor een variabele prijs weer door.
First Majestic Silver (30 december)
Goud heeft het in 2022 zwaar, maar zilver heeft het nog veel zwaarder, al heeft zilver in de afgelopen maanden wel een stuk beter gepresteerd dan goud. De verhouding tussen goud en zilver is namelijk gedaald van 95 naar 76. In 2011 was dit verhoudingsgetal nog 30 en in de twintigste eeuw is dit zelfs meerdere malen onder de 20 geweest.
Er zijn genoeg redenen waarom zilver flink duurder zou kunnen worden. Eén daarvan is dat weinig zo goed elektriciteit geleidt als zilver en elektriciteit staat centraal bij verduurzaming. Het draait in 2022 echter allemaal om de Fed en daarom dumpten beleggers massaal First Majestic (-20,2%).
iShares USD Treasury Bond 20+ Yr ETF
De Fed is aan het verkrappen en dat werkt overal door in de economie. Het gevolg is dat de lange rente flink stijgt. Ik denk dat de rente flink zal dalen als de Fed het programma voor vraaguitval heeft afgerond. Mijn slechtste positie staat op -22%
Unilever
Unilever is met een verlies van 2,0% de minst getroffen positie. De verhouding tussen de vrije kasstroom en de beurswaarde is 5,3%. Dit laat zien dat het Britse concern goedkoop is. Nestlé is met 2,6% ruim twee keer zo duur. Waarschijnlijk komt de onderwaardering van Unilever er pas uit op het moment dat het bedrijf zich opsplitst.
Maar de lage waardering in combinatie met een dividendrendement van 3,6% en het inkopen van miljarden euro’s aan eigen aandelen is wel een vergoeding voor het wachten.