Redactietips Hildo | Van tech-aandelen tot een houtproducent
De flinke koersdalingen maken de waardering van sommige aandelen heel redelijk, of zelfs aantrekkelijk. Bij mijn selectie heb ik niet speciaal rekening gehouden met een negatief jaar. Wat de beurs komend jaar gaat doen is moeilijk te voorspellen, zoals elk jaar eigenlijk. Ik ga dus niet specifiek op één scenario inzetten.
Alphabet
Een minder gunstige economie betekent minder advertenties. Dat is de belangrijkste oorzaak voor het gegeven dat het aandeel Alphabet een slecht jaar achter de rug heeft. Maar ik reken er niet op dat het eeuwig slecht blijft gaan en de koersdaling heeft ervoor gezorgd dat het aandeel erg gunstig gewaardeerd is. De balans is sterk, er staat een vrij grote beleggingspositie op. Als alleen al de koersen van aandelen en/of obligaties niet meer dalen zouden deze beleggingen een verbetering van de winstcijfers betekenen.
ASMI
Dit aandeel zal bij vrijwel iedereen wel bekend zijn. De chipsector zit al een paar kwartalen in een dip, maar ASMI heeft daar tot op heden weinig van gemerkt. De Amerikaanse handelsbeperkingen ten opzichte van China zijn wel een obstakel, maar het effect moet op dit moment niet overdreven worden.
En tegenover de huidige tijdelijke dip staat het perspectief op de langere termijn. Er is een grote kans dat de chipmarkt de komende jaren juist zal groeien. Kunstmatige intelligentie, de digitale auto en nieuwe energie-infrastructuur zijn voorbeelden van ontwikkelingen waar veel chips voor nodig zullen zijn.
Azerion
Azerion is in zijn eerste beursjaar hard onderuit gegaan. Zolang het bedrijf geen substantiële winst maakt zal het lastig zijn om het aandeel flink hoger te zetten. Maar als het bedrijf werk maakt van winstgevendheid (wat het zegt te doen), dan kan de winst dit jaar al heel behoorlijk zijn.
Dan kan het aandeel ineens vrij goedkoop blijken te zijn. Daarom neem ik het aandeel Azerion op in mijn lijstje. Het risico is dat de omzetgroei flink tegenvalt en/of het toch lastiger blijkt om winst te maken.
Continental
In oktober heb ik dit aandeel getipt. Ik vond toen de verhouding tussen risico en rendement erg gunstig geworden door de forse koersdaling, van zo’n 80% sinds midden 2018. Sinds de tip is het aandeel gestegen, maar nog niet zoveel dat het grootste deel van de potentie weg is. Ik ging en ga ervan uit dat Continental de huidige moeilijke omstandigheden zal overleven en dat de resultaten binnen niet al te lange tijd (2024?) zullen normaliseren.
Als dat uitkomt, dan is het aandeel Continental rond €50 of €60 goedkoop. Als de Europese energieproblemen escaleren, en/of er een diepe recessie komt, dan zal het aandeel nog een tijd laag blijven, of nog verder dalen. Maar dat geldt voor veel aandelen.
SCA
Dit Zweedse bedrijf is de grootste privé-eigenaar van bossen in Europa. Het gebruikt al die bomen voor het maken van hout, pulp en bio-energie en heeft ook veel windmolens op het land staan. Daardoor is SCA voor energie niet afhankelijk van de nu zo moeilijke energiemarkt: de meeste energie die het gebruikt produceert het bedrijf zelf. Daardoor is SCA ook amper gevoelig voor prijsschommelingen van energie en/of leveringsonzekerheid. Een voor beleggers in het aandeel SCA gunstig gevolg is dat de winstmarges behoorlijk hoog liggen, zeker voor dit type bedrijf.
De nettowinstmarge lag in 2022 in de buurt van 35% (terwijl bijvoorbeeld ASML iets onder 30% zit). Omdat de prijzen nu lager liggen dan begin dit jaar, zal de marge in 2023 waarschijnlijk ook lager liggen. Maar dat zal voor beleggers geen verrassing zijn.