Vaste waarde wellicht ‘het mooiste aandeel voor de langetermijn’
Normaal gesproken tip ik in deze rubriek vooral achterblijvers of aandelen die om een specifieke reden (tijdelijk) onder druk liggen. Ditmaal gooi ik het over een andere boeg met Parker Hannifin, dat vanaf dag één, ofwel september 2011, in de Dividendportefeuille zit als één van de mooiste dividendgroeiaandelen.
Ondanks de relatief sterke performance op de beurs blijft het aandeel Parker Hannifin een interessant voor de lange termijn met een aantrekkelijke waardering, een sterk groeiend dividend, een ijzersterke dividendhistorie en een sterk management, dat periodiek toeslaat met slimme acquisities die het bedrijf steeds sterker maken.
Wat Parker Hannifan een mooi aandeel maakt
Parker Hannifin is typisch zo’n bedrijf dat zich qua activiteiten voor een buitenstaander, waar ik mijzelf ook toe reken, lastig laat omschrijven. De simpele uitleg is dat Parker actief is met producten en systemen voor alles dat beweegt (‘motion and control’) waarbij industrie en luchtvaart speerpunten zijn. Het bedrijf is wereldwijd marktleider in de ontwikkeling, productie en verkoop van technologieën, systemen en componenten op het gebied van aandrijving, besturing en procesbeheersing.
Parker Hannifin, dat sinds 1964 een beursnotering heeft in New York, begon in 1917 als Parker Appliance Company en maakte in de beginjaren pneumatische remsystemen voor bussen, trucks en treinen. In 1927 werd uitgebreid naar vliegtuigen nadat Charles Lindbergh het bedrijf vroeg om onderdelen te leveren voor de bouw van zijn vliegtuig waarmee hij de Atlantische Oceaan wilde oversteken. Parker leverde voor ‘The Spirit of St. Louis’ de het systeem dat de zestien brandstoftanks van het vliegtuig met elkaar verbond.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Parker één van de belangrijkste leveranciers van vliegtuigonderdelen voor de Amerikaanse luchtmacht. Door de jaren heen groeide het bedrijf, mede door overnames (zie hierna) steeds verder en werden telkens nieuwe markten aangeboord.
Actief met negen technologieën
Vandaag de dag levert Parker Hannifin producten in negen technologieën: hydrauliek, pneumatiek, slangen & koppelingen, afdichtingen, procesbeheersing, filtratie, klimaatbeheersing, electromechanica en last but not least, luchtvaart, wat steeds meer een speerpunt wordt voor Parker Hannifin na de overname van Meggitt. In totaal zijn er naar schatting 527.000 klanten die via een wereldwijd netwerk van distributeurs de honderdduizenden producten van Parker Hannifin kopen. Bijzonder is daarbij dat geen enkele klant in het laatste boekjaar (juni 2022) meer dan 2% van de totale omzet vertegenwoordigde.
Bovendien is geen enkel product van Parker goed voor meer dan 1% van de totale omzet en is 85% van de omzet afkomstig van producten met een sterk beschermd intellectueel eigendom. In het laatste boekjaar 2022, waarin Parker een omzet van $15,7 mrd (+10,6%) realiseerde, was de divisie Diversified Industrial goed voor 84% van de omzet, en was de resterende 16% afkomstig van Aerospace Systems. De sterkste groei kwam in 2022 van de luchtvaarttak.
Steeds minder cyclisch
Die omzetverdeling gaat dit jaar flink op de schop door de overname voor $8,8 mrd van het Britse Meggitt, dat onderdelen levert voor helikopters, vliegtuigen en tanks. Van de omzet ontstaat 42% door defensie-uitgaven. Daarmee boort Parker een mooie, deels nieuwe, groeimarkt aan en wordt het bedrijf vooral ook minder cylisch door de langere (luchtvaart- en defensie) cycli en seculaire trends waarvan geprofiteerd wordt. De overname van Meggitt, die slim werd aangekondigd op het moment dat de beurskoers enorm was gedaald, zal naar verwachting in het eerste kwartaal van dit jaar afgerond worden.
Inclusief Meggitt wil Parker Hannifin tegen 2027 meer dan de helft van de omzet realiseren door laag cyclische activiteiten. Acquisities vormen een belangrijke drijfveer achter de sterke groei van Parker, dat om de paar jaar een nieuwe miljardenovername aankondigt. In 2016 was dat bijvoorbeeld filtratiespecials Clarcor, wat destijds net als Parker één van de mooiste ‘Dividend Aristocrats’ was. Daarbij herhaalt Parker Hannifin telkens hetzelfde kunstje: de sterke cashflow wordt naast dividend en aandeleninkoop gebruikt om de schuldpositie na een overname in de jaren daarna in sneltreinvaart weer fors terug te brengen.
Organische groei
Toch draait het vooral ook om organische groei, met een beoogde jaarlijkse organische omzetgroei van 4-6% voor de periode tot 2027. Dat is zeer ambitieus, maar Parker Hannifin levert uiteindelijk altijd en zal, nu een steeds groter deel afkomstig is van minder (kort)cyclische activiteiten, de komende jaren alleen maar beter voorspelbaar worden. Na de overname van Meggitt staat er bijna $12 mrd schuld op de balans, maar met een vrije kasstroom van $2,6 mrd (geschat voor 2023) kan die in sneltreinvaart weer worden teruggebracht, zonder dat dit ten koste gaat van het dividend, dat Parker inmiddels al 66 jaar op rij verhoogt.
Het jaarlijkse dividend voor aandeelhouders is nu volgens mijn berekeningen $670 mln, ofwel, het restant van de vrije kasstroom kan naar schuldafbouw. Bovendien groeit de kasstroom jaarlijks verder, net als het dividend, dat in 2022 met maar liefst 29% werd verhoogd naar $1,33 per kwartaal. Van alle aandelen in de Verenigde Staten die het dividend al meer dan vijftig jaar verhogen is Parker Hannifin daarmee goed voor de op één na grootste dividendverhoging in 2022. Dat is ongekend voor een bedrijf dat al zo lang op rij verhoogt en bovendien in de laatste vijf jaar vier keer het dividend met meer dan 15% opschroefde.
Dat maakt het bedrijf dan ook bij uitstek geschikt voor de Dividendportefeuille, waarin het misschien wel het mooiste aandeel voor de lange termijn is. Zelfs nu de beurskoers niet ver verwijderd is van de hoogste koers ooit, is het aandeel met een geschatte k/w van iets meer dan 16 zeer aantrekkelijk gewaardeerd. Net als het dividend kan de koers nog veel hoger.
De auteur heeft een positie in het aandeel