Drie bijzondere dividendgroeiers uit de VS
Het jaar 2022 was een uitstekend dividendjaar. Vooral in de Verenigde Staten deden veel bedrijven recordbetalingen, aangevoerd door de olie- en gassector. Bedrijven die het dividend tijdens corona tijdelijk hadden geschrapt, keerden weer uit. De S&P500-index was vorig jaar goed voor een recorddividend van naar schatting $561 mrd, fors meer dan in 2021 toen er in totaal $511 mrd werd uitgekeerd. Hoe extreem goed het jaar 2022 was op dividendgebied, ondanks de veelal lagere beurskoersen, bewijst ook de Dividendportefeuille van Beleggers Belangen. Die kende het beste jaar ooit, met een totale dividendgroei van 25,7% ten opzichte van 2021.
Bekijk ook het dossier dividendbeleggen voor alle tips en artikelen
Het mooie aan dividend is dat het anders dan beurskoersen zeer goed te voorspellen is. Vooral Amerikaanse bedrijven hebben vaak een ijzersterke dividendhistorie waar ze uiterst trots op zijn. Wat dat betreft zijn de vooruitzichten voor 2023 ook weer zeer goed, ongeacht alle aandacht voor inflatie, rentes en macro-economische ontwikkelingen. Dat is, als je voor de lange termijn belegt, allemaal ruis waar je helemaal niets aan hebt. Een sterk dividendaandeel trekt zich van dat alles niets aan en zal gewoon elk jaar het dividend verder blijven verhogen.
Het nieuwe beursjaar is inmiddels al weer ruim een maand op weg en vooral in de Verenigde Staten verhoogden in januari al veel bekende namen, waaronder menig Dividend Aristocrat, het dividend. Op het moment van schrijven zijn er in de VS al meer dan honderd dividendverhogingen geweest en daar komt later dit jaar nog een veelvoud bij. Ook in Europa druppelen inmiddels de dividendaankondigingen binnen, met traditioneel een uitkeringspiek rond mei, aangezien veel ‘Europeanen’ nog altijd slechts één keer per jaar uitkeren.
Drie dividendaandelen uit de VS
De komende weken wordt het letterlijk vuurwerk op dividendgebied en dat levert een mooi moment op om alvast vijf aandelen te selecteren waarvan normaal gesproken ook dit jaar een grote dividendverhoging verwacht kan worden. Centraal bij de geselecteerde aandelen staat een sterke dividendhistorie – bij voorkeur minimaal tien jaar op rij van dividendverhogingen – in combinatie met een sterke dividendgroei over de afgelopen jaren.
Na veel speurwerk bleek dat het aanbod van dit soort aandelen in de Verenigde Staten vele malen groter is dan in Europa, waar de echte dividendaristocraten als Novartis, Nestlé, Roche en Sanofi, het dividend nauwelijks verhogen. Voor dividendgroei moet je echt in de Verenigde Staten zijn. Hieronder volgen drie aandelen, waaronder twee oude bekenden die eerder al getipt of besproken werden en één nieuwkomer die het dividend al fors verhoogde in 2023.
Zoetis
Een aandeel dat eerder al getipt werd in Beleggers Belangen is Zoetis, de Amerikaanse marktleider op het gebied van diergeneeskunde. Het bedrijf richt zich met medicijnen, vaccins, diagnostische producten, tests en precisietechnologie op producten voor honden, katten, paarden, rundvee, varkens, pluimvee, vissen en schapen. Zoetis is in meer dan honderd landen actief en behaalde bijna de helft van de omzet van naar schatting ruim $8 mrd over 2022 buiten de Verenigde Staten. Zoetis, de voormalige diergezondheidstak van farmaceut Pfizer, deed het uitstekend tijdens de coronapandemie toen mensen bovengemiddeld uitgaven aan (het welzijn van) huisdieren.
Met het verdwijnen van corona zakte ook de beurskoers van Zoetis flink in, van een piek van $244 in december 2021 naar $124 vorig jaar november. Dat is niet helemaal terecht; mensen blijven de komende jaren meer aan huisdieren uitgeven. Na de omzetexplosie in 2021 (+16,5%) mag voor de komende jaren op een omzetgroei tussen 5 en 7% per jaar worden gerekend voor Zoetis, dat voor 2023 wel traditioneel tegen een hoge k/w van ruim 30 noteert. Gezien de prima vooruitzichten op lange termijn in combinatie met de ijzersterke en jaarlijks sterk groeiende cashflow is Zoetis als voorspelbare groeier koopwaardig.
Ondanks het recente herstel zit er nog meer in het vat. Het bedrijf stelt nooit teleur met dividend en blijft bovendien jaarlijks eigen aandelen inkopen. In december werd een dividendverhoging van 15% aangekondigd. Zoetis heeft nu tien jaar op rij verhoogd, met de laatste vijf jaar een gemiddelde dividendgroei van 24%. Het mooie van het bedrijf is dat het echt aanstuurt op dividendgroei; doelstelling is het dividend jaarlijks harder te laten groeien dan de winst per aandeel. Met een payout-ratio van zo’n 25% is er veel ruimte voor verhogingen bij Zoetis, dat met nu 0,9% dividendrendement jaarlijks dubbelcijferig zal blijven groeien.
Bovendien koos ASML in 2022 halverwege het jaar voor een kwartaaldividend, waardoor het totale dividend over 2022 minder hard groeide, ondanks een fors hoger slotdividend van €1,69. Als we dat dividend doortrekken naar dit jaar zal de dividendgroei in 2023 juist weer fors aantrekken. Andere toppers zijn, hoe kan het ook anders, Besi en ASMI met ongeveer 30% groei gemiddeld. Ook IMCD en Randstad scoren zeer goed qua dividendgroei.
Cintas
Een van de bekendste namen onder de fanatieke dividendgroeibeleggers is Dividend Aristocrat Cintas, een van de grootste producenten van bedrijfsuniformen. Cintas verhuurt en verkoopt overalls en bedrijfskleding aan meer dan 1 miljoen bedrijven, van klein naar zeer groot, in een groot aantal industrieën. 90% van de omzet is afkomstig uit de Verenigde Staten. Ook levert Cintas deurmatten, toiletbenodigdheden, eerstehulpsets en brandbeveiligingsproducten aan bedrijven.
Als marktleider heeft Cintas een enorme prijskracht en dankzij slimme contracten gekoppeld aan de jaarlijkse consumenteninflatie kan het bedrijf automatisch zijn prijzen verhogen. Bovendien schijnt het in de praktijk zeer lastig te zijn om, wanneer je eenmaal met Cintas in zee bent gegaan, over te stappen naar een concurrent. Door de prijsverhogingen wist Cintas het afgelopen jaar zelfs zijn winstmarge verder op te krikken, doordat de ook stijgende kosten onder controle bleven. Niet voor niets is Cintas al jarenlang een grote uitblinker op de beurs, ondanks de altijd hoge waardering, met een geschatte k/w van 35 voor 2023.
Met een beurskoers die al tien jaar op rij elk jaar stijgt en de sterkste dividendgroei over de laatste jaren van alle Dividend Aristocrats is Cintas die pittige k/w dubbel en dwars waard. In 2022 werd het dividend met 21% verhoogd tot $1,15 per kwartaal. De afgelopen vijf jaar ging het dividend met 124% omhoog (gemiddeld 23,2% per jaar), wat het relatief lage dividendrendement van nu 1% enigszins in perspectief plaatst. Ook de komende jaren zal Cintas met dubbele cijfers blijven verhogen.
Sinds de IPO in 1983 ging het dividend elk jaar verder omhoog en sinds 2020 betaalt Cintas per kwartaal. Cintas beschikt voorts over een zeer solide balans met een relatief kleine nettoschuld en koopt ook jaarlijks zo’n 2% van de eigen aandelen in. Voor het tot eind mei lopende boekjaar 2023 wordt een omzetgroei van 11% voorzien naar $8,7 mrd, volgend op 10% groei in het voorliggende boekjaar.
Ditmaal werden drie nieuwe aristocraten toegevoegd, die uiteraard alle drie al minimaal 25 jaar op rij het dividend verhoogd hebben. Het gaat om Nordson (lijmdispensiesystemen), J.M. Smucker (koffie/voeding) en C.H. Robinson (logistieke oplossingen). Met de wijzigingen komt het totaal aantal aandelen in de Dividend Aristocrats Index uit op 67. Grootste stijger onder de Aristocrats in 2023 is per 2 februari staalbedrijf Nucor (+32,8%). Grootste daler is nutsbedrijf en duurzaamheidskampioen NextEra Energy.
Nexstar Media Group
Met een beurswaarde van $8 mrd is Nexstar Media Group ongetwijfeld het verreweg minst bekende aandeel van de drie. Nexstar omschrijft zichzelf als ‘television broadcasting and digital media company’ en is het grootste lokale televisie- en mediabedrijf in de Verenigde Staten, met 200 omroepstations in 116 markten, die bijna 70% van de Amerikaanse huishoudens met televisie bereiken. Nexstar levert vooral schaalbare lokale advertentieoplossingen met naast de televisiezenders ook 239 lokale apps en 120 lokale (nieuws)websites.
Met een k/w van iets meer dan 8 en een sterke vrije kasstroom die naast inkoop van aandelen vooral ook naar dividend gaat, is het niet verrassend dat acht van de negen analisten die Nexstar volgen momenteel ‘kopen’ adviseren. Het enige minpuntje van Nexstar is eigenlijk de flinke schuldenlast van ruim $6,6 mrd, die de laatste jaren overigens al sterk werd teruggebracht. Het belangrijkste is echter de sterke vrije kasstroom die enorm veel flexibiliteit biedt.
Qua dividendgroei zijn er de laatste tien jaar weinig bedrijven die aan Nexstar kunnen tippen. De cijfers van Nexstar zijn extreem: het mediabedrijf verhoogt nu tien jaar op rij het dividend, deed er dit jaar 50% bovenop en heeft sinds 2013 elk jaar een verhoging gedaan van minstens 20%, waarmee het gemiddelde 25% per jaar is. Met nu 2,5% dividendrendement is ook Nexstar dan ook koopwaardig voor de lange termijn.
Als we kijken naar dividendgroei dan steken enkele aandelen er met kop en schouders bovenuit, zoals industrial Parker Hannifin. De specialst in ‘motion and control’-technologie (recent nog getipt) verhoogde het dividend in 2022 met 29% en kondigde de laatste vijf jaar vier verhogingen van minstens 15% aan. Ook nieuwe aankoop Microchip gooit hoge ogen wat betreft dividendgroei, met een verhoging van 40% de afgelopen twaalf maanden en toevallig vorige week meteen de eerste verhoging van 2023 (+9%).