Morningstar | ABN te vinden tussen favoriete Europese bankaandelen
Ondanks de recente stijging van de aandelenmarkten zijn Europese bankaandelen volgens Morningstar nog steeds ondergewaardeerd. Zij wijzen erop dat door de hogere rentetarieven de nettorentemarges en -inkomsten van de meeste Europese banken zijn verbeterd. Wel kan de dalende inflatie ertoe leiden dat het opwaartse potentieel uit hogere rentetarieven afvlakt. Tegelijkertijd kan het ook het neerwaartse risico van hogere dubieuze debiteuren beperken.
Verder wijst Morningstar erop dat in het verleden beleggers overstapten van groeiaandelen naar waardeaandelen, zoals Europese banken, zodra de renteverwachtingen matigden. Verder vindt Morningstar Europese banken goed gekapitaliseerd. Wel moeten beleggers goed kijken naar de ontwikkeling van Europese soevereine kredietspreads, omdat banken de belangrijkste bezitters zijn van Europese staatsobligaties, voorzieningen voor verliezen op leningen aan consumenten en de kwetsbaarheid van banken die sterk zijn blootgesteld aan bedrijfsleningen.
ABN Amro en Lloyds de favoriete aandelen
ABN Amro noteert tegen 0,6 keer zijn boekwaarde, waar de markt de bank de afgelopen tien jaar waardeerde op 0,8. Morningstar gelooft niet dat er fundamentele structurele veranderingen zijn geweest die deze korting rechtvaardigen. Het aandeel ABN Amro biedt beleggers een goede blootstelling aan hogere rentetarieven en de mogelijkheid om een substantiële hoeveelheid overtollig kapitaal uit te keren door middel van speciale dividenden of het terugkopen van eigen aandelen. Morningstar wijst er verder op dat ABN Amro in tegenstelling tot andere Europese banken nog niet heeft geprofiteerd van hogere rentetarieven. Dankzij het hedgingprogramma sijpelt het voordeel in de komende vijf jaar door in de winst- en verliesrekening.
Lloyds noteert tegen slechts 0,7 keer de boekwaarde en dat geeft volgens Morningstar niet het werkelijke winstgevendheidspotentieel van de Britse bank weer. Lloyds zou namelijk flink moeten kunnen profiteren van het hogere renteregime in het Verenigd Koninkrijk. Daarbij zou de sterke depositobasis een onderscheidende factor moeten zijn ten opzichte van concurrenten. Op basis van haar progressieve dividendbeleid schat Morningstar in dat Lloyds momenteel wordt verhandeld tegen een dividendrendement van 5% en gaan zij ervan uit dat de bank dit jaar aan aandeelhouders via de koop van eigen aandelen nog eens 1,6% aan rendement kan genereren.