Ideale belegging in tijden inflatie terug op koopwaardig niveau
De casus voor de tip op het aandeel CME Group: de inflatie zal weer gaan aantrekken. Stijgende grondstoffenprijzen waren en zijn de belangrijkste drijfveer voor inflatie omdat die uiteindelijk doorwerken in de prijs van voedsel (kunstmest wordt gemaakt van aardgas) en in producten (bijna alles moet vervoerd worden).
China, de grootste olie-importeur op de wereld, heeft in december definitief afscheid genomen van het zero-covidbeleid. De cijfers van de afgelopen weken laten zien dat de activiteit in China sindsdien toeneemt. Kijk naar de transportcijfers van Peking. Namen forenzen begin december in de Chinese hoofdstad nog gemiddeld 60.000 keer per dag de metro; op 9 februari werd de grens van een miljoen ritjes per dag overschreden.
Olie
Dat de vraag naar olie toeneemt is ook overduidelijk. Op 9 december lag de spotprijs van Brent-olie 0,8% hoger dan de prijs over twaalf maanden. Op 10 februari was dit verschil opgelopen tot 7,2%. Wanneer bedrijven uit de industrie olie nodig hebben, geen voorraad meer hebben en daardoor geen tijd hebben om leveringen te kopen die pas over een aantal maandenkunnen worden uitgevoerd, betalen zij elke olieprijs ‘op de spot’. Het verschil tussen de spotprijs en de prijzen in de toekomst is daarom een indicator van hoe de balans is tussen vraag en aanbod. Dat de prijzen 7,2% hoger liggen dan over een jaar laat zien hoe schaars olie is.
In mijn privé-portefeuille bespeel ik dit thema via Chevron, Totalenergies en Shell, maar ik heb dit onlangs verder uitgebreid met het aandeel CME Group. Dit omdat ik er steeds meer vertrouwen in krijg dat er in de komende maanden en kwartalen een tweede inflatiegolf aankomt.
Wat het aandeel CME Group nu (weer) interessant maakt
CME Group is de grootste derivatenbeurs op de wereld en biedt beleggers opties en futures aan in valuta’s, energie, rente, metalen en cryptocurrencies. Dit zijn markten die stuk voor stuk sterk zullen bewegen als de inflatie aantrekt. In deze situatie zullen beleggers hun posities willen ‘hedgen’ en ook trekken markten die meer gaan bewegen altijd speculanten aan. Dit betekent meer handel in opties en futures.
In 2022 waren er gemiddeld elke beursdag 23,3 miljoen transacties. De marge ligt bij CME met 53,2 hoog en extra transacties kunnen de nettowinst daarom flink stuwen. Extra uitgaven aan marketing zijn niet nodig om de transacties te laten stijgen. Het grote marketing-geld wordt uitgegeven door brokers als Interactive Brokers en FlatexDeGiro. Zij proberen met man en macht nieuwe beleggers te werven; CME Group pakt van alle oude en nieuwe beleggers een klein beetje als een positie wordt geopend en ook weer een klein beetje als een positie wordt gesloten.
Waardering van het aandeel CME Group
Het aantrekkelijke van een belegging in het aandeel CME Group is de waardering. De all time high werd op 21 maart 2022 neergezet. De koers was toen $250,70 en de vrije kasstroom maakte op dat moment 2,5% uit van de totale beurswaarde. Inmiddels is de koers gedaald naar $182,92. De verhouding tussen de vrije kasstroom en de totale beurswaarde is nu 4,4%. Met andere woorden: de belegger krijgt nu 76% meer vrije kasstroom per aandeel. Het grootste gevaar van het aandeel is dat de vrije kasstroom in 2023 lager zal zijn dan in 2022. Dit zou kunnen gebeuren als het een rustig beursjaar wordt, maar daar geloof ik niet in.
Ik kan een fout hebben gemaakt met mijn analyse dat er inflatie aankomt. Dit zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren als de Verenigde Staten een zware recessie zouden doormaken. Dit drukt de inflatie, omdat recessies per definitie deflatoir zijn. Bedrijven gaan failliet en rekeningen kunnen niet meer voldaan worden. Er zullen ontslagen vallen, de consumentenbestedingen zakken in en bedrijven moeten hun prijzen verlagen om omzet te behalen.
Bijna niemand verwacht een zware Amerikaanse recessie, maar mocht dat wel gebeuren dan zullen beleggers gaan handelen en daar profiteert CME Group ook weer van. Daarnaast moet 2023 het jaar worden waarin de centrale banken van het Verenigd Koninkrijk, de eurozone, Japan en de Verenigde Staten grote aanpassingen in hun beleid gaan doen, of ze nu vechten tegen inflatie of deflatie bestrijden. En dan kunnen ook de geopolitieke spanningen omtrent Rusland en China nog voor positieve of negatieve verrassingen zorgen. Ik denk daarom dat 2023 minstens net zo’n volatiel jaar zal worden als 2022. Daarvan wil ik profiteren met CME Group, omdat dit aandeel gewaardeerd is alsof 2023 een rustig jaar zal worden.
Dividend Aristocrat in wording
Mocht het toch een rustig jaar worden dan krijgt de belegger alsnog een fantastisch bedrijf dat hij voor de lange termijn kan aanhouden. De vrije kasstroom in een rustig jaar als 2021 was $2,3 mrd. De totale beurswaarde is $65,9 mrd. De verhouding tussen vrije kasstroom en totale beurswaarde van 3,5%, maakt het aandeel een stuk goedkoper dan in 2019 (2,7%) of in 2021 (2,5%, laagste waardering ooit).
CME Group heeft twaalf jaar achter elkaar het dividend verhoogd en de activiteiten groeien zo stabiel dat het mij zou verbazen als het bedrijf over nog eens twaalf jaar geen Dividend Aristocrat is. In 2023 betalen ze $4,40 per aandeel en dat is 10% hoger dan in 2022 (het gemiddelde over de afgelopen vijf jaar is 9,5%).
CME Group een mooi dividendaandeel
In 2022 verdiende CME $7,38 per aandeel en de laatste keer dat het minder dan $4,40 was, was in 2016 ($4,27). Dus zelfs als er een keer een minder jaar voorbij komt, zal het dividend nog omhoog gaan omdat de huidige pay-out-ratio 59,6% is ($4,40/$7,38). De koers is $182,92 en dat betekent een dividendrendement van 2,4%.
Aan het einde van het jaar keert CME ook een speciaal dividend uit, afhankelijk van hoeveel cash het bedrijf overhoudt. De uitkering was in 2022 $4,50, in 2021 was dit $3,25 en in 2020 was dit $2,50. Mocht er in 2023 weer een speciaal dividend aankomen dat net zo groot is als in 2022, dan is het dividendrendement 4,9% (8,90/182,92).
De auteur heeft een long-positie in het aandeel