BAE Systems | Groot defensiebedrijf nog steeds niet duur
BAE Systems, één van de breedste defensiebedrijven, maakt apparatuur voor legers die te gebruiken is op het land, in de lucht, op het water en in de ruimte. De 91.000 werknemers zitten verspreid over meer dan veertig landen, vooral in het VK, de VS, Saoedi-Arabië en Australië.
Elke divisie van BAE Systems liet in 2022 groei zien. Bij Maritiem groeide de ebit het langzaamst (+1,4%), bij de divisie Cyber en Inlichtingen het snelst (+30%). Het bedrijfsresultaat kwam in het vierde kwartaal van 2022 uit op £2,5 mrd (+12% op jaarbasis). De winst per aandeel steeg van 47,8 pence naar 55,5 p (+16,1%). Dat in een jaar van inflatie de marge verbeterde (van 6,0 naar 7,5%) is een knappe prestatie.
De toekomst van het bedrijf ziet er ook sterk uit. In 2022 steeg het orderboek van £21 naar £37 mrd en de backlog (bestellingen voor een nader te bepalen moment) van £44 naar £58 mrd. BAE heeft meerdere producten in de ontwerpfase en in de fase van beperkte productie zitten. De grote omzet en winstbijdrage van deze nieuwe producten moet de komende jaren nog komen.
Het concern is voorzichtiger over de toekomst dan ik zou denken. BAE voorspelt verdere omzetgroei in 2023 (+3-5%) en door een verder toenemende marge een sterkere winstgroei per aandeel (+5-7%). Dit zegt niet zoveel want BAE Systems levert meestal meer dan het belooft.
Aandeel BAE Systems op ‘kopen’
BAE is een goedkoop aandeel, maar wel minder goedkoop dan voor de Russische invasie. Op de eerste dag van 2022 maakte de vrije kasstroom 11,0% uit van de totale beurswaarde en inmiddels is dat gezakt naar 6,7%. De koerswinstverhouding liep over deze periode op van 9,9 naar 18.
BAE Systems zit al jaren in de Hoogdividendportefeuille, met inmiddels een van de vier zwaarste wegingen. Het advies blijft voor het aandeel BAE Systems ‘kopen’.