Commentaar | Kom uit de kast als actieve belegger
Het eerste bericht betrof de woede eind vorige week over de rol van ExxonMobil en weer Shell bij de aardgasbevingen in Groningen. En zondag een bericht van de NOS met als kop: ‘Groepje particuliere beleggers profiteert meer van winsten grote bedrijven dan pensioenfondsen.’ Ik kan best tegen een stootje, maar als aandeelhouder van onder meer Shell en Unilever had ik – terecht of onterecht – toch het idee dat mij een schuldgevoel werd aangepraat.
Waarom wij beleggen
Nu kunnen we onze schouders ophalen over de onkunde over – en het onbegrip voor – particulieren die liever extra risico lopen door hun spaar- en toekomstige pensioengeld te beleggen dan het uit te geven of op hun spaarrekening te laten verdampen. Vaak is dat ook het verstandigste. Maar als beleggers kunnen we ook voor een meer assertieve houding kiezen.
Door uit te leggen waarom we beleggen, welke keuzes we maken en vooral hoeveel beleggen ons oplevert, niet alleen qua geldelijk rendement, maar ook in het plezier om de financiële markten te volgen en uit het enorme aanbod van instrumenten onze favorieten te selecteren. Ik zeg niet dat dit niet gebeurt, maar ik kan me toch niet aan de indruk onttrekken dat beleggers steeds meer in het verdomhoekje worden geplaatst.
Meer mogelijk
Dus: schroom niet op de spreekwoordelijke verjaardagsfeestje uit de kast te komen als actieve belegger en ook anderen enthousiast te maken. Benadruk daarbij vooral dat er veel meer mogelijkheden zijn dan Shell en Unilever, maar dat particulieren ook hun geld kunnen steken in bedrijven die het CO2-uitstoot willen tegengaan, zich sterk maken voor diversiteit op de werkvloer of activiteiten uitvoeren met een positieve impact op het klimaat.
U zult zeker niet iedereen kunnen overtuigen, maar iedere ambassadeur voor actief beleggen is winst.