Rio Tinto | Koopwaardige mijnbouwer wacht nog op China
De groepsomzet van de mijnbouwer daalde vorig jaar met 12,5% naar $55,6 mrd. De omzet van de ijzerertsafdeling, veruit de grootste van de groep, daalde met 22%. De gemiddelde ijzerertsprijs lag in 2022 26% lager dan een jaar eerder.
De onderliggende bedrijfswinst (ebitda) daalde met 30% naar $26,3 mrd, goed voor een ebitda-marge van 45%. De aangepaste nettowinst kwam 38% lager uit op $13,3 mrd. Eind februari krabbelde de prijs van ijzererts op naar $133 per ton, het hoogste niveau in acht maanden en ruim 60% meer dan in november.
Voorraden en groei
De impact van de heropening in China is nog niet in de statistieken zichtbaar, maar de staalvoorraden zijn daar laag en dus komt er hoe dan ook een inhaalbeweging. De recente terugval heeft te maken met de tijdelijke sluiting van een aantal Chinese staalfabrieken nadat de uitstootlimiet werd overschreden. De markt blijft vrij krap, omdat naast Australië en Brazilië nu ook Zuid-Afrika heeft gewaarschuwd voor een tragere groei van de ijzerertsproductie.
Rio Tinto realiseerde vorig jaar een vrije kasstroom van $9 mrd, maar keerde $11,7 mrd uit aan de aandeelhouders en spendeerde $3,8 mrd aan overnames. Daardoor klom de netto schuld naar $4,2 mrd. Het dividend wordt verlaagd van $10,40 naar $4,92 per aandeel, nog steeds de op een na hoogste uitkering ooit.
Aandeel Rio Tinto op ‘kopen’
Op langere termijn zijn staaltekorten onvermijdelijk en daarom blijft het aandeel Rio Tinto ondanks het cyclische karakter van de activiteiten een aantrekkelijke belegging richting de komende jaren.
Ook na de verlaging blijft het dividendrendement aantrekkelijk. We handhaven dan ook het koopadvies. Elke noemenswaardige koerscorrectie is een gunstig instapmoment.