Pfizer | Overname Seagen komt niet als verrassing
De interesse van Pfizer in biotechconcern Seagen was al langer bekend en het uiteindelijke overnamebericht kwam dus niet als een verrassing. Pfizer betaalt $229 per aandeel Seagen, inclusief de schuldpositie komt de totale overnamesom daarmee op $43 mrd. Met Seagen versterkt Pfizer zijn oncologiedivisie die in de periode 2025-2027 met flinke patentverliezen te maken krijgt.
Seagen brengt Pfizer bovendien een nieuwer type oncologiemedicijn, de ‘antibody-drug conjugates’. Dit zijn monoklonale antilichamen die kankercellen gerichter kunnen aanvallen, waardoor minder schade wordt toegebracht aan gezonde cellen.
Seagen verwacht dit jaar een 12% hogere omzet van $2,2 mrd te behalen, dat is nog geen 3% van de voor dit jaar verwachte omzet van Pfizer. Bovendien zal de Seagen-acquisitie pas vanaf het derde of vierde jaar na afsluiten van de transactie – eind 2023 of begin 2024 – aan de winst per aandeel bijdragen, wanneer Pfizer de $1 mrd aan synergievoordelen kan realiseren.
Langetermijn-strategie
Maar de overname is er een voor de lange termijn. Pfizer verwacht namelijk dat de bestaande producten en pijplijnprojecten van Seagen in 2030 goed zijn voor een omzet van zeker $10 mrd. Daarmee heeft Pfizer naar eigen zeggen zeker $20 mrd in zicht van de voor 2030 geplande $25 mrd aan omzet uit acquisities.
Pfizer financiert de overname met $31 mrd aan langlopende schuld en de eigen kaspositie. Ondanks deze financiële inspanning is het dividend van Pfizer niet in gevaar.
Aandeel Pfizer op ‘houden’
De overname verandert niets aan mijn visie op het aandeel Pfizer. De afnemende omzet en aankomende patentverliezen kennen geen snelle oplossing en de acquisities en pijplijn van Pfizer moeten zich nog bewijzen. Aanhouden en in de tussentijd het dividendrendement van 4,1% incasseren is het devies.
De auteur heeft een positie in het aandeel Pfizer