Koersdip van Aristocrat met fraaie historie biedt kansen
In de podcast ‘Voorkennis’ van Beleggers Belangen van donderdag 30 maart was er aandacht voor aandelen met een opvallend of bijzonder jaarverslag. Zo is er kruiden- en specerijenspecialst McCormick die tot dit jaar altijd een geurtje van één van zijn producten meegaf aan het jaarwerk, zoals in 2022, toen het jaarverslag naar ‘cinnamon’ (kaneel) rook, of Nucor, het staalbedrijf dat meer dan 20 pagina’s, inclusief de cover, van het jaarverslag, reserveert voor de namen van alle 31.000 medewerkers, die door Nucor worden beschreven als ‘Teammates’.
Centraal bij deze bedrijven (ook Nucor is een Dividend Aristocrat) staat een lange historie, ook op het gebied van dividend. Een derde, zeer fraai aandeel, dat ik in de podcast als ‘teaser’ aanstipte is de tip van de week Genuine Parts Company, niet geheel toevallig ook een officiële Dividend Aristocrat met een dividend dat vorig jaar voor het 67ste jaar op rij werd verhoogd. Ook het in 1928 opgerichte Genuine Parts Company, wereldwijd actief als distributeur voor reserve-onderdelen voor de automarkt en industrie, heeft een opvallend jaarverslag met op de eerste pagina de volledige financiële historie van het bedrijf sinds 1928 afgedrukt.
Zo zien we dat Genuine Parts Co in het eerste jaar 1928 een omzet van $75.129 realiseerde en in dat jaar een netto-verlies leed van $2570. Dat was gelijk ook het eerste en enige verliesjaar in de geschiedenis van dit fraaie bedrijf dat in 2022 een recordomzet van ruim $22 mrd realiseerde bij een record nettowinst van $1,18 mrd.
Achter het aandeel Genuine Parts schuilt…
In het jongste boekjaar was 62% van de omzet afkomstig van Automotive waarmee Genuine Parts in de Verenigde Staten vooral actief is met eigen winkels en distributiecentra onder de merknaam NAPA (National Automotive Parts Association). In totaal worden in Noord-Amerika 725.000 (auto) onderdelen verkocht onder het merk NAPA. In Europa, vorig jaar goed voor 14% van de totale omzet, werkt Genuine Parts onder de naam Alliance Automotive Group, waar ook de Nederlandse activiteiten met 7 distributiecentra en 185 winkels onder vallen. Anders dan in de VS gebruikt Genuine Parts in Europa verschillende merknamen per land die allemaal het merk NAPA in het assortiment hebben. In Nederland en België zijn dat de ketens Partspoint en Precisium Group. Sinds kort is Genuine Parts ook actief in nieuwe markten Portugal en Spanje.
De divisie Industrial Parts was in 2022 goed voor de resterende omzet van 38% van Genuine Parts. ‘Industrial’ levert wereldwijd vervangende onderdelen voor de industrie en was in 2022 de groeimotor van Genuine Parts Co met een 33,2% hogere omzet van $8,4 mrd, waarbij de groei voor de helft afkomstig was van acquisities. Automotive liet een omzetgroei van 8,9% zien in 2022 naar $13,7 mrd. Genuine Parts profiteert van de voortdurend sterke vraag naar auto-onderdelen en trends zoals steeds ouder wordende auto’s die langer meegaan. Steuntje in de rug vorig jaar waren de bevoorradingsproblemen waardoor er minder nieuwe auto’s werden afgeleverd.
Koersdip na cijfers
Op 23 maart kreeg het aandeel Genuine Parts een tik na een strategische update waarbij de doelen voor de lange termijn werden toegelicht. Vooral de verwachte winst was onder de analistenconsensus, met als gevolg dat de beurskoers terugviel tot het laagste niveau in vijf maanden. Voor 2023 rekent Genuine Parts op een aangepaste winst per aandeel van $8,80 tot $8,95, tegen een analistenverwachting van $8,92 gemiddeld.
Veel belangrijker zijn de doelen voor de middellange termijn; zo voorziet Genuine Parts voor de periode tot (eind) 2025 een jaaromzet van $26,5 tot $27 mrd, ofwel een jaarlijkse omzetgroei van 6 tot 7% voor de komende drie jaar. De prognose van de winst per aandeel gaat uit van een jaarlijkse groei van 10 tot 11% tot boekjaar 2025. Het spreekt voor zich dat ook het dividend maar één kant op kan de komende jaren.
Dividend elk jaar omhoog
Genuine Parts Company verhoogde het dividend in februari dus voor het 67ste jaar op rij en behoort daarmee tot de absolute buitencategorie in de Verenigde Staten, waar alleen waternutsbedrijf American States water (68 jaar op rij verhoogd) het momenteel nog beter doet dan Genuine Parts, dat van alle ‘runners up’ (ook Dover en Northwest Natural Gas verhoogden hun dividend inmiddels 67 jaar op rij) met afstand de beste dividendgroei-statistieken kan overleggen. Dit jaar krijgen aandeelhouders er 6,1% bij met een nieuw kwartaaldividend van $0,95 per aandeel.
Die uitkering kost Genuine Parts Company op jaarbasis $536 mln bij een vrije kasstroom van $1,1 mrd in 2022. Met andere woorden is er meer dan genoeg ruimte voor toekomstige dividendverhogingen bij Genuine Parts, dat in 2022 in totaal $700 mln van die vrije kasstroom terugsluisde naar beleggers via dividend en aandeleninkoop. Jaarlijks wordt er naast een hoger dividend namelijk ook 1 tot 1,5% van het aantal uitstaande aandelen ingekocht door de Genuine Parts Company, dat sinds de beursgang in 1948 elk jaar dividend betaalde.
Qua kapitaalallocatie is het bedrijf dan ook een aandeel uit het boekje met naast dividenden en aandeleninkoop ook periodiek acquisities (begin 2022 werd Kaman Distribution Group overgenomen door de divisie ‘Industrial’) en het afbouwen van de relatief geringe schuldpositie. In 2023 moet de omzet normaliter met 4 tot 6% groeien tot een nieuw recordniveau van ruim $23 mrd.
Aandeel Genuine Parts aantrekkelijk gewaardeerd
Met een geschatte k/w van ruim 18 is de waardering van Genuine Parts momenteel nog altijd aantrekkelijk, zeker indien je investeert voor de (zeer) lange termijn. Het dividendrendement is nu 2,3% voor Genuine Parts, dat de afgelopen jaren gemiddeld genomen telkens met zo’n 6% verhoogde. Na een ijzersterk 2022, waarin de beurskoers mede door aantrekkende vraag op de automarkt met bijna 24% steeg, levert het aandeel in 2023 wat in. Buy the dips blijft het advies met deze Aristocrat.