Updates

Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Hildo Laman, 5 apr 2023 11:11

HAL Trust | Korting wordt groter door niet genoteerde deelnemingen

0 0 Leestijd ongeveer

De korting ten opzichte van de portefeuillewaarde neemt toe bij HAL. De vraag is nu of de korting op het aandeel groot genoeg is voor een adviesverhoging.

De nettovermogenswaarde per aandeel HAL is in 2022 iets gezakt: van €151,22 bij het begin van het jaar naar €147,72 aan het einde. Dat valt mee vergeleken met de resultaten van veel aandelenindices vorig jaar. Dat het resultaat bij HAL relatief gunstig uitpakt, komt omdat een flink deel van de portefeuille bestaat uit deelnemingen in niet-beursgenoteerde ondernemingen. De waarde daarvan is in de regel minder volatiel dan die van beursgenoteerde bedrijven.

Beursgenoteerd

Na de volledige overname van Boskalis is Vopak nu de grootste beursgenoteerde deelneming. Dit belang is goed voor bijna 18% van de totale huidige marktwaarde van HAL. Het aandeel Vopak is dit jaar (t/m 3 april) 14,0% gestegen, dus dat is goed nieuws. Per saldo zorgen de beursgenoteerde deelnemingen voor een stijging van de vermogenswaarde van HAL van ongeveer 3% dit jaar, dat is iets meer dan de stijging van 2,5% van het aandeel HAL.

Beursgenoteerde deelnemingen
Huidige marktwaarde* (mln €) Belang HAL Belang waarde (mln €)
Safilo Group 582,1 49,8% 290,1
SBM Offshore 2502,3 22,9% 572,5
Technip Energies 3697,3 13,1% 484,3
Vopak 3978,4 48,2% 1915,6
*peildatum 3 april

Niet genoteerd

Het deel niet-beursgenoteerde deelnemingen is nu het grootste deel van de waarde van HAL. Hoeveel die deelnemingen precies waard zijn, is moeilijk te zeggen. HAL bepaalt regelmatig een boekwaarde, maar dat blijven toch schattingen. De gezamenlijke omzet van deze deelnemingen bedroeg €7,6 mrd in 2022, de operationele winst was €403 mln. De nettowinst wordt niet bekendgemaakt door HAL. Maar de marges liggen in ieder geval niet hoog, en ook de omzetgroei is niet bijzonder hoog (3,4% vorig jaar).

Selectie niet genoteerde deelnemingen
Ahrend 100,0%
Anthony Veder Gr. 62,9%
Atlas Professionals 70,0%
Boskalis 100,0%
Broadview Holding 97,4%
Coolblue 48,9%
FD Mediagroep 100,0%
HAL Real Estate 100,0%
Prodrive Technologies 47,2%
Timber and Building Supplies Holland 78,1%

Aandeel HAL op ‘houden’

Beleggers in HAL berekenen dit jaar een grotere korting ten opzichte van de totale portefeuille dan eerder het geval was. Dat komt mogelijk omdat het lastig is om niet-genoteerde ondernemingen te waarderen. Vergeleken met de gepubliceerde nettovermogenswaarde geeft het aandeel een korting van ruim 20%.

Met de actuele waardering is dat verschil nog iets groter. Vanwege de onzekerheid over de niet-genoteerde deelnemingen vind ik het nog niet genoeg voor een adviesverhoging.  Mocht de korting richting of boven de 30% uitkomen, dan wordt een koopadvies wel aannemelijk. Het advies voor het aandeel HAL blijft dus ‘houden’.

Acquisities
HAL heeft een paar aankopen gedaan dit jaar: in februari werd het belang in Prodrive Technologies uitgebreid naar 47,2%. Prodrive maakt verschillende elektronische onderdelen en systemen en mechatronica. De omzet van dit bedrijf bedroeg vorig jaar €416 mln. Verder heeft HAL vorige maand alle aandelen in IQIP gekocht. IQIP levert allerlei uitrusting voor offshore-installaties zoals windmolenparken en boorplatformen. De omzet van IQIP bedroeg vorig jaar €102 mln. Dit zijn interessante aankopen, maar de invloed op de portefeuille is beperkt. Deze bedrijven zijn relatief klein. De omzet van bijvoorbeeld Boskalis (100% eigendom HAL) was vorig jaar €3,6 mrd.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ